Počeo drugi Marš mira Srebrenica–Vukovar

Ovogodišnji Marš mira od Srebrenice do Vukovara ušao je u zvanični program obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

Počeo drugi Marš mira Srebrenica–Vukovar

 Iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, Spomen obilježja i mezarja za žrtve genocida iz jula 1995. godine, jučer je oko 30 učesnika krenulo na Marš mira Srebrenica-Vukovar. Put duži od 300 kilometara preći će za sedam dana, a cilj je odavanje počasti žrtvama Vukovara i žrtvama genocida iz Srebrenice sa porukom da se zločini više nikad, nigdje i nikome ne ponove.

Zulfo Salihović, predsjednik organizacionog odbora Marša mira Srebrenica- Odžak-Vukovar, kaže da je ovo drugi Marš mira koji ide iz Srebrenice do Vukovara. 

”Učestvuje 30 učesnika, a pješački pohod će trajati sedam dana¨, rekao je Salihović. 

Rešid Dervišević je preživio genocid u Srebrenici, a ovo je prvi put da ide u Vukovar. 

”Prvi put učestvujem u Maršu mira Srebrenica-Odžak-Vukovar. Poruka je da se nikad više nikome ne desi ni Srebrenica, ni Vukovar. Ova dva grada spajaju najveće tragedije koje su se desile u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Kada idemo u Marševe mire imam osjećaj kao da su se ti događaji dešavali prije nekoliko dana, a ne prije više od dvadeset godina. Mi moramo opominjati zbog budućnosti naše djece”, kazao je Dervišević. 

Učesnike Marša mira Srebrenica-Odžak-Vukovar iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari su ispratile preživjele žrtve genocida, kao i predstavnici Opštine Srebrenica. 

Ovogodišnji Marš mira od Srebrenice do Vukovara ušao je u zvanični program obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici. Povezane vijesti