Turski ministar trgovine i carina Tufenkci: Manipuliše se sa kretanjima kursa turske lire

Ministar se osvrnuo i na nagla kretanje turske lire, te kazao postoje snažni dokazi da se sa promjenom kursa manipuliše

Turski ministar trgovine i carina Tufenkci: Manipuliše se sa kretanjima kursa turske lire

 Turski ministar trgovine i carina Bulent Tufenkci izjavio je kako postoje snažni dokazi da se manipuliše sa kretanjima kursa turske lire.

Tufenkci je bio gost današnjeg uredničkog kolegija AA u Ankari, gdje je odgovarao na pitanja novinara i urednika AA iz svih dijelova svijeta, te se osvrnuo na akteulena dešavanja u Turskoj.

Ministar se osvrnuo i na nagla kretanje turske lire, te kazao postoje snažni dokazi da se sa promjenom kursa manipuliše.

"Postoje vrlo snažni dokazi da se manipuliše sa promjenama kursa. Centralna banka i Vlada Turske izbliza prate dešavanja oko toga”, rekao je Tufenkci.

Osvrnuo se na nedavnu posjetu premijera Turske Binalija Yildirima Iraku, te kazao kako su u posljednjem periodu bile podignute tenzije zbog kampa Bashika, no posjetom Yildirima vrata dijaloga su ponovo otvorena.

“Vrata dijaloga su ponovo otvorena. Obje strane su pokazale volju da se problem riješe dijalogom. Imali smo priliku da najvišim zvaničnicima ukažemo zašto se naši vojnici nalaze u kampu Bashika”, rekao je Tufenkci.  

Naglasio je kako je sigurnost Turske izbliza povezana sa sigurnošću Iraka.

“Irak je postao baza terorističkih organizacija, željeli mi to ili ne, ta nestabilnost se reflektira i na našu zemlju. PKK-a, ISIS, YPG, PYD, pa i FETO, na koju god terorističku organizaciju pomislite, ona vrlo jednostavno može ući i djelovati u ovom prostoru”, poručio je Tufenkci.

 Povezane vijesti