Turska razvija "jata naprednih bespilotnih letjelica"

Kamikaza dronovi, koji su jedan od najprivlačnijih proizvoda turske odbrambene industrije u posljednje vrijeme, počeli su zauzimati svoje mjesto u asimetričnom ratovanju

Turska razvija "jata naprednih bespilotnih letjelica"

Turska koja se ranije suočavala sa brojnim poteškoćama i koja je potrebe za bespilotnim letjelicima zadovoljavala nabavkom iz inostranstva, novim proizvodima i rješenjima razvija mogućnosti koje su se vremenom otvorile u ovom podsektoru odbrambene industrije.

”ThinkTech”, prva think-tank organizacija u Turskoj fokusirana na tehnologiju, čiji je osnivač asocijacija Inžinjering odbrambenih tehnologija (STM), uradila je studiju o položaju Turske kada je riječ o tehnologiji bespilotnih letjelica i očekivanjima te zemlje u ovoj oblasti.

Prema pomenutoj studiji, bespilotne letjelice su važan multiplikator sile na današnjem polju asimetričnog ratovanja. Ova tehnologija koja se pojavila s bespilotnim letjelicama na daljinsko upravljanje, nastavila se razvijati sa "pametnim" autonomnim vozilima.

Očekuje se da će bespilotne letjelice, s obzirom na njihovu umjetnu inteligenciju visokog stepena i rastuće autonomno djelovanje, biti efektno ratno oružje.

Veličina svjetskog tržišta bespilotnih letjelica u narednih pet godina mogla bi doseći i 50 milijardi dolara. Azijske, evropske zemlje, ali i SAD nastoje povećati svoj udio na ovom tržištu.

Pojedine azijske zemlje, među kojima se nalaze Kina, Indija i Južna Koreja, nastoje razviti vlastite sisteme bespilotnih letjelica. S druge strane, evropske zemlje, među kojima se nalaze Francuska, Njemačka i Velika Britanija vode projekte na razvoju sistema bespilotnih letjelica. Ne treba zanemariti ni korake koje poduzimaju Rusija i Izrael.

- Velike potrebe, ali i tržišne mogućnosti

Za Tursku, koja teži da bude regionalna sila, izrazito je važno da posjeduje sisteme bespilotnih letjelica sa i bez oružja koje se mogu koristiti u istraživanju i akcijama, kao i da takve letjelice proizvede koristeći vlastita nacionalna sredstva.

Ako se uzme u obzir povećana potražnja i rast svjetskog tržišta, Turska bi mogla dobiti svoj udio u sektoru.

Odbrambena i avijacijska industrija ove zemlje ostvarila je značajan napredak na bazi podsistema, ali i platformi.

Snage sigurnosti u asimetričnom ratovanju i borbi protiv terorizma trenutno koriste određeni broj bespilotnih letjelica, ali Turska mora proizvesti još mnogo bespilotnih letjelica kako bi postigla ciljeve, kada je riječ o nacionalnim obrambenim sistemima, postavljene za 2023. godinu.

- Na tržištu i dronovi kamikaze

Posljednji prozivod koji je Turska razvila na polju tehnologije bespilotnih letjelica jesu kamikaza dronovi koji se nazivaju i ”novim ratnicima Turske na nebu”.

Upravo ovi kamikaza dronovi, koji su jedan od najprivlačnijih proizvoda turske odbrambene industrije u posljednje vrijeme, počeli su zauzimati svoje mjesto u asimetričnom ratovanju.

Kamikaze dronovi koje je STM dizajnirao, razvio i počeo serijski proizvoditi, prvi put su predstavljeni na 13. Međunarodnom sajmu obrambene industrije održanom u maju 2017.

Među kamikaza dronovima koji su postali dio Oružanih snaga Turske, nalaze se autonomna letjelica bombarder ”KARGU” sa rotirajućim krilima, letjelica bombarder ”ALPAGU” sa statičnim krilima, kao i letjelica sa rotirajućim krilima ”TOGAN” namijenjena istraživanju i nadzoru.

Ove godine se radi na izradi prototipa eskadrile visokosofisticiranih sistema bespilotnih letjelica.Povezane vijesti