NA DRINI ĆUPRIJA - Višegrad, most Mehmed-paše Sokolovića (1/2017 )

Na rijeci Drini dubokoj i hučnoj nalazi se veličanstven most  razapet u redu svodova. Most u Višegradu je najljepše obilježje ovog grada.

NA DRINI ĆUPRIJA -  Višegrad, most Mehmed-paše Sokolovića (1/2017 )

NA DRINI ĆUPRIJA-Višegrad, Na Drini ćurpija

Na rijeci Drini  dubokoj i hučnoj nalazi se veličanstven most  razapet u redu svodova. Most u Višegradu je najljepše obilježje ovog grada.

Tragovi života grada Višegrada potiču iz 1500. godine prije nove ere, kada su ove prostore naseljavala Ilirska plemena Ardijeji i Autarijati, čije su grobnice pronađene kao dokaz, a u kasnijem period ovi krajevi pripadali su Rimskom carstvu.

Tada je dolinom Drine prolazio rimski put Via Drina, kojim su došli germanski narodi i rudari Sasi- po kojima se jedan deo Višegrada i danas naziva Sase. Nizvodno od Višegrada, u župi su pronađeni rimski novčići, ostaci slovenske keramike iz VI I VII veka, koji svjedoče o naseljavanju Slovena, a u okolini Višegrada pronađeni su i tipični srednjovekovni lokaliteti, od kojih su najpoznatiji Velika i Mala Gostilja.

Burna istorija Višegrada tkana je u dobrom geografskom, strateškom i ekonomskom položaju grada.

Ovaj kraj osvaja bosanski kralj Tvrtko prvi, pa podpada pod Bosansko kraljevstvo.

 Prethodnici njegovi ne mogaše ništa slično sagraditi, po naređenju božijem učini to veliki paša, da bi se njegovo ime spominjalo s poštovanjem i blagodarnošću i sagradi most da mu na svijetu nema ravna...“

Ovo je natpis sa jedne od dvije ploče od bijelog mramora sa stihovima pjesnika Nihadija na arapskom, koji govore o graditelju i godini izgradnje mosta.

Most Mehmed-paše Sokolovića je projektovao čuveni arhitekta otomanskog carstva, a most je  završen 1571. godine. Nazvan je po čovjeku koji je rođen nedaleko od Višegrada, ali koji je kao dijete otišao u Istanbul gde je postaje Veliki Vezir , kao i nosilac mnogih važnih odluka u vladi Otomaskog carstva. 

Most je djelimično oštećen tokom Drugog svjetskog rata, ali je ubrzo obnovljen. Postao je glavni junak romana “Na Drini ćuprija” koji je 1945. napisao Ivo Andrić, a 1961 dobio Nobelovu nagradu za književnost i to najviše zahvaljujući baš ovom romanu. 

"Na tom mjestu gde Drina izbija celom težinom svoje vodene mase, zelene i zapjenjene, iz prividno zatvorenog sklopa crnih i strmih planina, stoji veliki i skladno srezani most od kamena, sa jedanaest lukova širokog raspona. “ napisao je Andrić prvom poglavlju romana “Na Drini ćuprija”. 

Na samom dnu starog grada, iznad Drine u surovim stijenama, nalazi se, u narodu poznata, kula Kraljevića Marka, koja je nekada bila osmatračnica. Prema zapisima turskog putopisca Evlije Čelebije , Muhamed Paša je oko 1577. Godine sagradio Donju varoš Višegrada, a kako je postojalo i naselje iznad, tako reći ,,više njega’’, grad je dobio današnji naziv- Višegrad.

Od 1544. Godine Višegrad je pao pod tursku vlast i ostao kao takav sve do Berlinskog kongresa 1878. godine- kada Bosna podpada pod austrougarsku vlast. Tada Višegrad dobija prve obrise grada- izgrađuje se vodovod, uvodi se uskotračna pruga, zemljišne knjige, nastaju javne građevine .

U sastav Kraljevine Jugoslavije Višegrad u okvirima Bosne i Hercegovine smješta nakon Prvog svjetskog rata, a po okončanju i Drugog svjetskog rata- grad je ostao u ruševinama, sa teško oštećenim objektima. Zbog svog položaja, prelaza preko Drine, Višegrad je još od srednjeg veka prepoznat kao izuzetna tačka na putu Dubrovnik- Sarajevo- Niš- Carigrad.

Veliki broj dubrovačkih, mletačkih trgovaca prolazio je upravo ovim putem, važnom sponom Srbije i Bosne. Od 1970. godine kroz Višegrad je prolazila pruga Beograd – Sarajevo, a danas je kao turistička atrakcija obnovljen deo pruge kroz Šargan, pa čuvena Šarganska osmica povezuje Mokru Goru i Kremne i Mokru Goru i Višegrad.

Kada ste u Višegradu morate obići makar deo od brojnih znamenitosti i spomenika koji odišu bujnom istorijom. Najvažnija  na Drini ćuprija- most Mehmed paše Sokolovića koji je sagrađen 1577.

Ova i ostala mjesta koje trebate vidjeti su poput znamenitoga historijskog spomenika, a sve uz živopisno buđenje nekih prošlih vremena i u mirisu vruće pitice, ćevapa i kajmaka.

Nastavak slijedi.....Povezane vijesti