Aktualnosti iz zemlje i svijeta 48/2017

Aktualnosti iz zemlje i svijeta 48/2017

Aktualnosti iz zemlje i svijeta 48/2017

NATO je organizacija koja je formirana nakon Drugog svjetskog rata u cilju spriječavanja ekspanzije komunizma bivšeg Saveza sovjetskih socijalističkih republika (SSSR-a). U cilju spriječavanja ekspanzionističke politike SSSR-a, 4. aprila 1949. godine osnovan je savez Zapadnog bloka (Velike Britanije, Belgije, Francuske, Holandije, Italije, Islanda, Danske, Luksemburga, Norveške, Portugala i Kanade) kojeg su predvodile SAD. Turska se u ovaj savez priključila 1952. godine. Temeljni cilj saveza je uspostavljanje vojne odbrane naspram svih mogućih prijetnji iz suprotnog bloka. Istovremeno je bio cilj i uspostavljanje politilčke i socio-ekonomske saradnje. NATO, koji je formiran u ovom cilju, postao je diskutabilan savez nakon 1991. godine kada se raspao Istočni blok. Legitimnost i postojanje saveza su postali diskutabilni.

No, okupacija Iraka od strane Kuvajta, samo nekoliko mjeseci prije ovog datuma, i novi val terorističkih prijetnji bio je dovoljan dokaz da je ¨NATO potreban¨.

U isto vrijeme u Italiji se pojavilo NATO-va ilegalna oružana organizacija. Tadašnji premijer Italije Giulio Andreotti je 24. oktobra 1990. godine zvanično priznao da je GLADIO prisutan u njegovoj zemlji.

Istaknuto je da su ciljevi ove strukture bili slični ¨specijalnim jedinicama¨, da su imali za zadatak da u slučaju da Istočni blok pokuša da okupira neku od NATO zemalja, zaustave neprijatelja vojnim metodama i da unište njihove ciljeve koji su od strateškog značaja.

Gladio, koji na latinskom znači ¨mač¨, formiran je od strane američke i britanske kontragerilske jedinice Stay Behinda, 1952. godine. Organizacija, koja je vođena i finansirana od strane CIA-a, formirana je 1956. godine unutar SAD-a u cilju izvršavanja špijunaže i gerilskih ratova.

Zajedno sa diskusijama o GLADIO-u, počelo se diskutovati o tvrdnjama da sve zemlje članica NATO-a koriste ilegalne vojne metode. Kada se ova tvrdnja potvrdila u mnogim zemljama, o NATO savezu se opet počelo diskutovati.

Interesantno je to da kada su opet započete diskusije u vezi NATO-a da je u isto vrijeme počeo rat u Jugoslaviji. Strašan rat je vremenom pretvoren u genocid. NATO je tada postao jedina nada naroda koji je želio da se rat zaustavi.

Okupacija Iraka i Afganistana obustavila je diskusije o NATO savezu. I onda kada je javno mnjenje počelo da zaboravlja ilegalne NATO radnje, međunarodna špijunska i izdajnička mreža FETO je u Turskoj pokušala izvesti vojni udar.

Turski narod je na poziv predsjednika Erdogana izašao na ulice i spriječio krvavi puč. Visokorangirani oficiri, koji su se nalazili na čelu pokušaja vojnog udara, uglavnom su pobjegli u NATO zemlje. Veliki broj oficira, koji su izbačeni iz Turskih oružanih snaga, nastavili su da vrše dužnost u okviru NATO-a.

Neke osobe, za koje je turska policija utvrdila da su izvodili terorističke radnje, učestvovali su na raznim NATO aktivnostima. Čak šta više, skoro sva ova osumnjičena lica su zvanično zaposlena u NATO-u. I kao posljednji skandal koji se dogodio je da su na NATO vježbi u Norveškoj osnivač Republike Turske Mustafa Kemal Ataturk i predsjednik Erdogan prikazani kao neprijateljske mete, što je još jednom potvrdilo da saveznici Turske u Zapadnom klubu nisu podržali turski narod.

Ono što je još više iznenadilo je činjenica da su prijatelji sa Zapada, saveznici NATO-a i Turske, otvorili vrata za teroriste pučiste.

Sada ćemo se osvrnuti na suradnju NATO-a sa terorističkom organizacijom FETO, koja je 15. jula pokušala izvesti vojni udar u Turskoj.

Kao prvo, četiri turska oficira i jedan vojni ateše, koji su uposleni u NATO-u, nakon 15. jula su zatražili azil, što je i odobreno.

Kao drugo, major Ahmet Erdogan, koji je je pobjegao nakon pokušaja vojnog udara i dalje je nastanjen u vojnim stambenim objektima u Velikoj Britaniji.

Kao treće, Brigadni general Zeki Mustafa, koji je također učestvovao u puču, odmah nakon ovog strašnog događaja pobjegao je u SAD i dalje je uposlen u NATO bazi u ovoj zemlji.

Kao četvrto, Hayrettin Bahši, bivši direktor Instituta za siber sigurnost pri TUBITAK-u, uposlen je u vježbi siber sigurnost na kojoj učestvuju NATO zemlje.

5. Pet visokorangiranih oficira koji su nakon pokušaka puča suspendovani iz vojske trenutno se nalaze u komandama NATO-a i SHAPE-a u Belgiji.

6. Na sastanak Parlamentarne skupštine NATO alijanse, koji je prije nekoliko mjeseci održan u SAD-u, i pored toga što nije pozvan, prisustvovo je i pripadnik terorističke organizacije FETO, Emre Čelik. Turska delegacija je protest pokazala napuštajući sjednicu, nakon čega su se pridružile i neke druge zemlje.

I pored ovolikih dokaza da li zaista članovi ove alijanse je ne trebaju preispitivati?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Povezane vijesti