Aktualnosti iz zemlje i svijeta 6/2018

Borba Turske protiv terora

Aktualnosti iz zemlje i svijeta 6/2018

 

 

Borba Turske protiv terora        

Turska se već preko 30 godina odlučno bori protiv terorizma. U ovom periodu dok je na hiljade ljudi izgubilo svoje živote, desili su se mnogi ozbiljni materijalni i duhovni gubici.

Međutim uz borbu protiv PKK u posljednjim godinama, koristeći se haosom u Iraku i Siriji oformljen je ISIS kako bi napadima izazivao  Tursku. Ovakva situacija je učinila da se Turska u isto vrijeme bori kako protiv PKK tako u isto vrijeme i protiv ISIS-a. Turska je svojimuspiješnim operacijama protiv ISIS-a i PKK uspijela da minimalizuje  terorističke prijetnje. Turska je bila primorana da reaguje i van svojih granica na terorističke prijetnje ISIS-a i PKK koji su svoje baze i bezbjedne regije oformile u Siriji koristeći nepostojanje autoriteta i rata u Siriji koji i dalje traju. Operacijom Štit Eufrata Turska je granicu očitila od prijetnji  terorista ISIS-a, a operacijom “Maslinova grana” je načinila veoma bitan korak protiv sirijske produžnice PKK, terorističke organizacije YPG.

Teroristička organizacija YPG koja već godinamakontroliše regiju Afrin, predstavlja ozbiljnu  nacionalnu opasnost za Tursku.  Prisutnost YPG-a u Afrinu je također postala put za pronalaženje militanata i njihov prebačaj u PKK.  Osim toga, YPG u Afrinu propagandom u korist PKK u različitim krugovima se trude da  oljagaju Tursku. Mnogi su civili izgubili život napadima YPG-a u Kilisu i Rejhanliju. Uspješnim okončanjem operacije Maslinova grana će se uspostaviti sigurnost na granici, eliminisati teroristička organizacija YPG u Afrinu, a ujedno će se raspršiti i san PKK da oformi teroristički koridor na istočnoj granici Turskoj od Iraka do Mediterana.

Sirijska produžnica terorističke organizacije PKK, YPG ne predstavlja prijetnju samo za nacionalnu bezbjednost Turske već i za cjelovitost Sirije. Teroristička organizacija YPG nije odustala od svog sna o “Velikom Kurdistanu.”

S druge strane Turska operacijom Maslinova grana također ima za cilj da oslobodi lokalno stanovništvo Afrina od terora YPG-a. Kao što je poznato u Afrinu je većinsko stanovništvo sastavljeno od sirijskih Kurda. Mnogi Kurdi bježeći od zuluma terorističke otganizacije YPG je otišlo u Tursku, Irak ili neku evropsku zemlju. Samo u Turskoj živi 300 000 sirijskih Kurda. A također je poznato se da mnogi stanovnici Afrina na silu zadržavaju u Afrinu. TSK i FSA imaj uza cilj oslobađanje Afrina od YPG-a i to su bacanjem letaka na kojima piše “Afrin pripada stanovnicima Afrina” otvoreno i pokazali.

Operacija Maslinova grana je vojna operacija koja je započeta iz nekoliko razloga. Očuvanje cjelovitosti Sirije i spašavanje stanovnika od zuluma YPG-a između ostalog. Ova će operacija proizvesti domino efekat tako da će se ozbiljno i u ostalim regijama oslabiti uticaj PKK/YPG. Stanovnici Mumbića, Hasekija, Rakke i Dejrizora su također počeli sa pobunama protiv ove terorističke organizacije koja se i u tom području nastanila.

Zemlje koje koriste smicalice preko terora poput SAD će još jasnije početi da uviđaju da će ih ovakva situacija u ozbiljnoj mjeri skupo koštati te da će ih dovesti do bezizlazne tačke.

 

 Povezane vijesti