Kalin: Izraelski zakon o nacionalnoj državi je rasistički

Sa novim zakonom, cionistički plan za iskorenjivanje palestinskog naroda i zemljište sa lica zemlje ulazi u novu fazu.

Kalin: Izraelski zakon o nacionalnoj državi je rasistički

Sa novim zakonom, cionistički plan za iskorenjivanje palestinskog naroda i zemljište sa lica zemlje ulazi u novu fazu.

Ono što su neki zapadni mediji nazvali "Izraelski kontroverzni nacrt zakona o državi" u stvari predstavlja rasistički zakon i zagovara zvanični sistem apartheida. To je posljednji ekser na kovčeg rješenja sa dvije države. Svako ko vjeruje u pravdu i mir mora ga odbiti.

Prijedlog zakona predviđa sljedeću definiciju: "Izrael je historijska domovina jevrejskog naroda, i oni imaju ekskluzivno pravo na nacionalno samoodređenje u njemu".

Ovo šalje strašnu poruku palestinskoj manjini Izraela i milionima raseljenih i okupiranih Palestinaca da nemaju zvanično mjesto u jevrejskoj državi. Palestinski građani Izraela već su tretirani kao građani druge klase. Prijedlog će još više pogoršati njihov status.

Zakonom se Jerusalem definiše kao ¨cjelovit i ujedinjen ....glavni grad Izraela¨. Ovo je još jedan šamar međunarodnoj zajednici i brojnim Rezolucijama  UN-a koje su odbacile ilegalno okupaciju Jerusalema i Palestinaca. Uz punu podršku Trumpove administracije, Netanyahuova vlada besramno nastoji legalizirati okupaciju i suprotstaviti se čitavom muslimanskom svijetu. Ne treba zaboraviti da je 21. decembra 2017. godine Generalna skupština Ujedinjenih naroda odlučno odbila odluku SAD-a o prihvaćanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela i to sa 128 glasova protiv i samo 9 glasova za. Ovim novim zakonodavstvom, Izrael je ponovno pokazao da sebe smatra iznad međunarodnog prava.

U novom zakonu postoje i druge zabrinjavajuće klauzule. To se odnosi na važnost "razvoja židovskih naselja kao nacionalne vrijednosti". Ovo nije ništa drugo nego najava nastavka izgradnje ilegalnih izraelskih "naselja", tj. politike okupacije. Ovim se pokazuje da je ¨pokret naseljavanja¨ preuzeo državu Izrael, gazeći svaki pojam demokracije, jednakosti i građanskih prava. U potrazi za proširenjem i legalizacijom okupacije kao nacionalne politike u 21. stoljeću pokazuju stupanj do kojeg se trenutni međunarodni poredak temelji na moći, a ne na pravu. Taj pristup podrazumijeva da će bilo koje političko naseljavanje u okupiranim palestinskim zemljama biti temeljeno na izraelskim pravilima. Ovo je put ka katastrofi i potpunom neuspjehu jer nema mira bez pravde.

S novim zakonom, cionistički plan za iskorjenjivanje palestinskog naroda i palestinskog zemljišta ulazi u novu fazu. Nakon što je zakon izglasan, izraelski premijer Netanyahu izjavio je u Knessetu: "Ovo je prekretnica u analima cionizma i povijesti države Izrael". To je priznanje da će cionistički projekt, kojeg mnogi promirovni i savjesni Židovi odbacuju, nastaviti da se realizuje na štetu života, zemljišta i slobode palestinskog naroda.

Svijet mora odbiti ovaj zakon jer to pravno znači fizičko brisanje palestinskih ljudi iz njihove domovine i predstavlja strašni presedan u kojem okupacijska sila može tražiti pobjedu i zakonitost.

 To potkopava svaki osjećaj međunarodnog prava i reda. Ujedinjenog Kraljevstva ponovno se pretvara u slabo i nevažno tijelo.

 

Turska, Arapska liga, Katar i Europska unija odbili su prijedlog zakona kao diskriminatorni i zabilježili njegove kobne posljedice za rješenje dviju država.

 Zakon je prihvaćen s 62 "da" u odnosu na 55 "ne" glasova u izraelskoj Knesset. Mnoge židovske organizacije u Izraelu i SAD-u kritizirale su ga kao nepotrebne i kontraproduktivne. Ti su glasovi važni i treba ih podržati.

Sve zemlje, zajednice i skupine zagovaranja koji vjeruju u legalno, moralno i povijesno pošteno rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba trebaju se udružiti snage protiv branitelja rasizma i apartheida.

Ne postoji suvremena drama bolna i nepravedna od agonije i boli koju su Palestinci podvrgnuti kao okupiranom narodu. Njihova patnja je ušutkana, marginalizirana i čak terorizirana od strane ekstremnih doseljenika / okupatora i desničara izraelskih i američkih političara.

 Napad i napetost mogu djelovati u korist populističke politike za kratkoročne dobitke, ali nikad neće donijeti mir, red, sigurnost i prosperitet muslimanskim, kršćanskim i židovskim narodima Bliskog istoka.

Američki političari čine veliku pogrešku dajući bezuvjetnu potporu izraelskoj protuzakonitoj i rasističkoj politici. Oni koji šute u lice neprekidne izraelske okupacije i ugnjetavanja, također su krivi za odobravanje politike apartheidne države. Palestinci i Izraelci zaslužuju bolje od ovoga.

 

 Povezane vijesti