Aktuelnosti iz zemlje i svijeta 31/2018

Sastanak Trumpa i Putina u Helsinkiju

Aktuelnosti iz zemlje i svijeta 31/2018

 

Can Acun

Sastanak Trumpa i Putina u Helsinkiju

 

Sastanak predsjednika SAD i Rusije Donalda Trumpa i Vladimira Putina je iz mnogih razloga od velikog značaja. Odnosi između ove dvije zemlje su u zadnje vrijeme bili prilično napeti. Glavne teme o kojima su Putin i Trump razgovarali su bili niklearno naoružanje, miješanje Rusije u američke izbore, energetska politika, Sirija i Kina. U ovom napetom periodu izmešu ove dvije zemlje, Finska je izabrana kao neutralno područje gde se mogu sastati. Ovaj sastanak održan u Finskoj nije značajan samo za Rusiju i Ameriku već i za cijeli svijet.

Nakon sastanka koji je budno praćen od strane medija je upriličena konferencija za štampu. Trampovo ponašanje u toku konferencije je oštro kritikovano od strane američkih medija i tamošnjih političara. Na pitanja upućena Trumpu o miješanju Rusije u američke izbore, Trump je u prisustvu Putina  kritikovao američke institucije i rekao da više vjeruje ruskim izjavama što je izazvalo velike reakcije. Nakon toga je revizirao svoju izjavu u kojoj je greškom umjesto riječi “wouldn’t“ upotrijebio riječ „would“ čime je izjava dobila sasvim negativnu konotaciju.

Koliko god izgledalo da su reakcije u Americi zasjenile sastanak Putina i Trumpa, oni su tom prilikom ostvartili bitne sporazume na geopolitičkom polju. Može se reći da je najvažnija tema bila sporazum o Kini. Odluka da Amerika prema Kini objavi ekonomski rat kaznenim porezima koje sprovodi, dovela je do velike krize između Amerike i Kine. Može se također reći i to da su Amerika i Rusija daleko od sporazuma protiv Kine. U Helsinkiju je pokrenuta bila još jedna važna tema, tema Sirije.

Amerika i Rusija su naročito mjesto u razgovoru dale južnoj Siriji i bezbjednosti Izraela te prisutnosti Irana u južnoj Siriji. Putin je štitio tezu da je moguće postići rješenje na temelju  sporazuma između Izraela i sirijskog režima iz 1974. Trump je podvukao da je neprihvatljivo prisustvo Irana u Siriji.

Sastanak dvojice lidera se održao odmah nakon NATO samita. Na NATO samitu je Trump kritikovao Njemačku da je zbog 2 projekta Sjevernog toka vezana energetskim projektima za Rusiju i u Helsinkiju je na konferenciji za medije rekao da je to njemačka odluka. Predsjednik Rusije Vladimir Putin je dao prijedlog Americi da skupa oforme cijenu gasa na međunarodnom nivou. Jedna druga važna tema na sastanku u Helsinkiju je bilo nuklearno oružje. Rusija i Amerika posjeduju 90% od ukupnog svjetskog nuklearnog oružja.

Helsinki toplantısı Rusya ve Amerikan Birleşik Devletleri arasındaki gerilim konularını büyük ölçekte çözümlendirememiş olsa da, iki ülkenin liderlerin tarafsız bir bölgede görüşmüş olması ve birçok konu üzerinde fikir alışverişinde bulunmuş olması iki ülke arasındaki ilişkilerin bir nebze düzelmesine sebep olmuştur.

Iako sastanku u Helsinkiju nije doveo do rješenja svih napetosti između Rusije i Amerike, ipak je taj sastanak, koji je održan na neutralnom području, bio razlog makar malog pomaka u rješavanju napetosti između ove dvije zemlje.Povezane vijesti