Turizam u Turskoj 06

Hattuša

Turizam u Turskoj 06

Hititska imperija je jedna od velikih civilizacija koja je vladala Anadolijom u periodu p.n.e. I ako je ova imperija davno nestala ostaci glavnog grada ove imperije Hattuše i danas sa grandioznošću i važnosti privlače veliki broj posjetilaca.

Osnivanje Hititske imperije proteže se do 1600 godina p.n.e. Koliko se može shvatiti iz glinenih pličica ispisanih klinastim pismom Hititska imperija je bila prva zemlja u historiji u kojoj je vladala jedna vrsta demokratskog poretka. U zemlju u kojoj je vladao kralj postojala je jedna vrsta parlamenta po imenu Pankuš koji je donosio važne odluke u vezi zemlje i kontrolisao vladavinu kralja.

Hititska imperija je bila prva zemlja u historiji koja je potpisala mirovni sporazum sa drugom zemljom tadašnjim Egiptom. Hattuša kao glavni grad ove napredne imperije danas nastavlja da privlači brojne posjetioce.

Hattuša se nalazi u granicama današnje opštine Čorum u centralnom crnomorskoj regiji Turske. Danas se regija zove Bogazkoy. Antički grad Hattuša koji je danas muzej na otvorenom dijeli se na donji i gornji grad.

U Donjem gradu su živjeli civili i Velika bogomolja koja predstavlja najveći objekat u samom gradu.

I Gornjem gradu se nalazi veliki broj bogomolja, i ova regija je okružena zidinama sa četiri strane. Isklesane skulpture lavova na Lavljim vratima garad predstavljaju jedan od najljepših primjera hititskog klesanja kamena.

Bogomolja Yazilikaya koja se nalazi na udaljenosti od 2 kilometra od centra grada predstavlja najgrandiozniju bogomolju na otvorenom u svijetu. Zidovi ove bogomolje su ukrašeni raznim freskama sa Hititskim božanstvima.

Ukoliko posjetite Čorum sa ciljem posjete Hattuše morate posjetiti muzeje u Čorumu i Bogazkoyu, prošetati se ulicama Iskilipa, pješačiti Hititski putem preko brojnih livada, probati lokalne poslastice i kupiti tradicionalne tkanine iz regije.

Glavni grad Hititske imperije Hattuša, koji je u historiji bio najveći konkurent jakim egipatskim faraonima, čeka da ga posjetite.

 


Tagovi: Hattuša

Povezane vijesti