Institucija za Tursku dijasporu i bratske zajednice

Turske institucije su u svijetu ostvarile veliki broj društveno kulturnih projekata. Institut "Yunus Emre" , " institucija za tursku dijasporu i bratske zajednice", "Crveni polumjesec" i "TIKA" su u okviru turskih istittucija.

YTB.jpg
YTB_logo.jpg
abdullah eren ytb başkani.jpg
5a8573811fbd5-ilk-3077sjpg.jpg
5acf38d8577c8-ilk-6161s-1280x854jpg.jpg
5b96640d0d3fb-ilk-7272-1280x854jpg.jpg

Turske institucije su u svijetu ostvarile veliki broj društveno kulturnih projekata. Institut "Yunus Emre" , " institucija za tursku dijasporu i bratske zajednice", "Crveni polumjesec" i "TIKA" su u okviru turskih institucija ,kao što smo već u prva četiri programa istakli dali veliki doprinos u razvoju i širenju turske kulture.

Ove institucije vrše aktivnosti u velikom broju zemalja svijeta,ukratko rečeno oni su rasuti na četiri strane svijeta. Od ove nedjelje govorićemo o bitnim projektima koje je ostvarila institucija za dijasporu i bratske zajednice. 06.april 2010.godine je osnovana institucija za dijasporu i turske bratske zajednice

Institucija za tursku dijasporu i bratske zajednice osnovana je  6. aprila 2010. godine i bavi se

pitanjima Turaka i problemima  bratskih  zajednica. Ova institucija se bavi i organizovanijem i  spitipendiranjem stranih studenta koji dolaze na studiranje o trošak države.

Osnovna funkcija ove institucije je jačanje veza sa Turcima u svijetu kao i bratskim zajednicama kako na kulturnom tako i ekonomskom, socijalnom i drugim poljima. Strani studenti koji dobiju turske stipendije  postaju najveći ambasadori Turske u svijetu.

 

 


Tagovi: TIKA

Povezane vijesti