U Sofiji počeo Samit EU-Zapadni Balkan

Prema zvaničnoj najavi EU, tema Samita, koji se organizuje u okviru bugarskog predsedavanja Vijećem Evropske Unije, je povezivanje sa ciljem unapređenja veza EU sa Zapadnim Balkanom, ali i veza unutar regiona, posebno u oblasti infrastrukture

U Sofiji počeo Samit EU-Zapadni Balkan

 Samit Evropske unije (EU) i Zapadnog Balkana, koji za cilj ima potvrđivanje posvećenosti EU prema Zapadnom Balkanu, ali i da se ukaže na potrebu mnogo bliže saradnje samih zemalja Balkana, kao i razvoj njihovih dobrosusedskih odnosa, počeo je danas u Sofiji.

Prema zvaničnoj najavi EU, tema Samita, koji se organizuje u okviru bugarskog predsedavanja Vijećem Evropske Unije, je povezivanje sa ciljem unapređenja veza EU sa Zapadnim Balkanom, ali i veza unutar regiona, posebno u oblasti infrastrukture, te među ljudima i digitalnoj sferi.

Samitu, osim šefova država i vlada zemalja članica i najviših zvaničnika EU, prisustvuju i lideri sa Zapadnog Balkana. Na Samitu učestvuju lideri Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova. Domaćin sastanka je premijer Bugarske Bojko Borisov, a sastankom će predsedavati predsednik Evropskog vijeća Donald Tusk. On predstavlja EU, kao i predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Takođe, na Samitu učestvuju i predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, visoka predstavnica EU Federica Mogherini, evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn, kao i predstavnici Svetske banke.

Ovaj skup treba da potvrdi posvećenost EU ka partnernima na Zapadnom Balkanu i da region pripada evropskoj porodici, kao i potrebu mnogo bliže saradnje u suočavanju sa zajedničkim izazovima, poput bezbednosti, migracija, geopolitičkog razvoja i dobrosusedskih odnosa.

"Cilj Samita je da se potvrdi jasna evropska perspektiva za Zapadni Balkan, ali bez kreiranja lažnih očekivanja. Proces pridruživanja EU za svaku zemlju će biti nastavljen već ustanovljenim putem i napredak svake zemlje će se ocenjivati pojedinačno i objektivno, a u skladu sa kriterijumima", navodi se u najavi Samita.

U najavi Samita navedeno je i da je evropska perspektiva Zapadnog Balkana jedan od četiri prioriteta bugarskog predsedavanja.

"Stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana je podjednako od interesa za EU, kao i od interesa za građane u regionu, jer su oni preduslov za mir i prosperitet u Evropi", naglašava se u najavi Samita.

Na Samitu neće učestvovati premijer Španije Mariano Rajoy, zbog stava te zemlje prema Kosovu, ali će Španija ipak imati svog predstavnika, odnosno nekog nižeg diplomatskog zvaničnika, najavljeno je u Briselu. Španija je u januaru dostavila pismo pred usvajanje strategije proširenja na Zapadnom Balkanu, u kom "stopira" spominjanje Kosova u tom kontekstu, ali i odrednicu WB6, odnosno "balkanska šestorka" zbog toga što se njom Kosovo tretira kao država.

Tokom boravka u Sofiji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Evropske narodne partije Žozefom Dolom, kao i sa austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom, premijerom Švedske Stefanom Levenom i glavnom izvršnom direktorkom Svestke banke Kristalinom Georgievom.

Samit je počeo plenarnom sesijom o povezivanju (connectivity), zatim slijedi radni ručak, a potom zajednička konferencija za novinare Tuska, Junckera i Borisova.Povezane vijesti