Kosovo: Otkriven spomenik za 157 stradalih vojnika NATO-a na Kosovu

Na Trgu Majka Tereza u centru Prištine danas je otkrivena spomen ploča u znak sećanja na 157 vojnika NATO-a stradalih na Kosovu, nakon ulaska trupa KFOR-a na Kosovo 12. juna 1999. godine.

Kosovo: Otkriven spomenik za 157 stradalih vojnika NATO-a na Kosovu

Na Trgu Majka Tereza u centru Prištine danas je otkrivena spomen ploča u znak sećanja na 157 vojnika NATO-a stradalih na Kosovu, nakon ulaska trupa KFOR-a na Kosovo 12. juna 1999. godine.

“U znak sećanja na muškarce i žene koji su služili sa svojim partnerima u KFOR-u i dali život kao rezultat njihove službe. Odajemo počast i sećamo se njihove žrtve”, piše na albanskom, engleskom i srpskom jeziku na spomen ploči koju su nakon prigodnih govora otkrili premijer Kosova Ramush Haradinaj i pomoćnik asistenta generalnog sekretara NATO-a John Manza.

Na ceremoniji otvaranja spomen ploče, ministar Kosovskih bezbedonosnih snaga Rustem Berisha izjavio je da je na hiljade mirovnih vojnika NATO-a zaustavilo genocid nad albanskim narodom na Kosovu i da spomenik podignut u znak sećanja na 157 vojnika stradalih na Kosovu predstavlja mali znak zahvalnosti za njihov doprinos.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj kazao je da se danas 12. juna, na Dan mira, Kosovo priseća žena i muškaraca vojnika NATO-a i KFOR-a koji su žrtvovali svoje živote u službi mira i stabilnosti na Kosovu. Premijer je istakao da su Vlada i narod Kosova doživotno zahvalni NATO-u i državama koje su doprinele KFOR-u. On je kazao i da Kosovo teži učlanjenju u NATO, ne samo da bi pomoglo sebi i regionu, nego i širom sveta.

“Kosovo je spremno da doprinese bezbednosti i miru u svetu. Ovaj memorijal je simbol da je Kosovo odlučno u vezi svog putu i odavanja počasti stradalima. Mi pozdravljamo stalno prisustvo KFOR-a na Kosovu. Sloboda je zajednička vrednost Kosova i saveznika”, kazao je Haradinaj.

Pomoćnik asistenta generalnog sekretara NATO-a John Manza preneo je žaljenje generalnog sekretara Jensa Stoltenberga što nije mogao da prisustvuje otkrivanju ovog spomenika. On je preneo Soltenbergovu poruku da je NATO rukovodio mirovnim operacijama na Kosovu u poslednjih 19 godina i da je prema svom mandatu, koji proizilazi iz Rezoluciji Saveta bezbednosti UN-a 1244, KFOR bio uspešan u pružanju mirnog i sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve ljude i zajednice na Kosovu. 
Manza je naglasio da je KFOR uspeo da pridobije poverenje svih građana Kosova.

“Ovaj spomenik će za dugo vreme ostati simbol onoga što smo uradili tokom ovih godina na Kosovu, kako smo postigli da prevaziđemo razlike iz prošlosti i da izgradimo novo i snažno Kosovo koje teži budućnosti, a ta budućnost je potpuna integracija u evroatlantsku porodicu”, kazao je Manza.

Na ceremoniji otkrivanja spomen ploče bili su prisutni i komandant Kosovskih bezbedonosnih snaga, general-pukovnik Rrahman Rama, komandant KFOR-a, general-major Salvatore Cuoci, direktor NALT-a, general Ralf Hofman, bivši komandanti KFOR-a, ambasadori na akreditovani na Kosovu, članovi porodica stradalih NATO-a vojnika i mnogi drugi kosovski zvančnici.

U prvim godinama nakon završetka rata KFOR je na Kosovu bio prisutan sa više od 50.000 vojnika, dok ih je danas oko 5.000. Povezane vijesti