Strana štampa

Pregled strane štampe

Strana štampa

 

Internet stranica britanskog BBC-ija u vijesti pod naslovom ¨Erdogan prezentovao projekat novog Kulturnog centra Ataturk koji će biti završen u prvom kvartalu 2019¨ prenosi da je Istanbulu   predstavljen novi megaprojekt kojim će ruševna i dotrajala zgrada Kulturnog centra "Ataturk" (AKM) biti pretvorena u zgradu opere.

 

Zgradu opere predstavio je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan na skupu u istanbulskom kongresnom centru “Halic“, a tom prilikom je najavio da će otvorenje novog Kulturnog centra "Ataturk" na trgu Taksim biti spremno za prvi kvartal 2019. godine.

 

Glas Rusije u vijesti pod naslovom ¨Predsjednik Erdogan će 13. i 14. novembra posjetiti Rusiju i Kuvajt¨ prenosi da će predsjednik R.T.Erdogan 13. novembra obaviti posjetu Rusiji gdje će se u Sočiju sastati sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Tokom susreta dvojice lidera bit će riječi o situaciji u Siriji. Predsjednik Erdogan će 14. novembra posjetiti Kuvajt.

 

Američka web stranica Turkish American u vijesti pod naslovom ¨Turska napreduje u svemiru¨ prenosi da je Turska jedna od 30 zemalja koje posjeduju svoju svemirsku stanicu. 9. novembra će se potpisati sporazum između Turksat 5A i 5B čime će u pogon krenuti satelit Turksat 6A, čime će se broj aktivnih komunikacijskih satelita povećati na 6. Planirano je da se Turksat 5A u orbitu pošalje 2020., a Turksat 5B 2021. godine. Radovi na satelitu Turksat 6A su u toku i planirano je da budu okončani do 2020. godine. Nakon 6 komunikacijskih satelita, Turska će biti u prilici da usluge pruža od turkofonskih republika u Aziji, preko Kine, Afrike i Evrope.

Ruski Sputnjik u vijesti pod naslovom ¨U Antaliji pronađen antički mezar star 2400 godina¨ prenosi da je Nuri Bilgič, radeći na uređenju dvorišta svoje kuće u mjestu Demre kraj Antalije, na dubini od 4 metra ispod površine zemlje, pronašao historijske tragove. O ovom je informisao zvaničnike muzeja koji su utvrdili da je pronađen mezar Likya Kaya koji je izgrađen u 4. v.p.n.e.Povezane vijesti