Strana štampa

Kratak pregled današnje strane štampe

Strana štampa

List El-Hayat iz Libana piše da su se Rusija i Turska prije samita u Sočiju dogovorile oko uspostavljanja bezbjednosti u Idlibu.

List Al-Raya Al-Katariya prenosi da je ministar vanjskih poslova Bahreina prenio Izraelu zahtjev kralja za normalizaciju odnosa.

Španski list El Pais piše da je policija upozorila o mogućim sukobima protestanata različitih grupa prilikom suđenja liderima Katalonije zbog zahtjeva o nezavisnosti.

List La Tercera iz Čilea piše da se ova zemlja sa rekordnom proizvodnjom bakra u 2018 godini ponovo vratila među najveće proizvođače u svijetu.

List El Universal prenosi da su spašena 43 Meksikanca koji su u Kanadi držani kao „moderni robovi“.

Francuski list Le Monde piše da je u sudaru dva tramvaja u regiji Hauts-de-Seine povrijeđeno 12 osoba.

List Le Figaro prenosi da je u 2018 godini za 74 posto povećan broj napada protiv Jevreja u Francuskoj.

List Le Parisien prenosi da je usvojen novi zakon u vezi škola sa kojim se predviđa postavljanje zastava Francuske i EU u svim učionicama.

Radio glas Njemačke u vijesti pod naslovom „Vječiti neprijatelji“ piše da je Izrael upozorio Iran u vezi mogućeg napada.

List Bild postavlja pitanje „Da li žene ne trebaju da gledaju novi film Fatiha Akina po imenu Zlatna rukavica“?

Njemački ekonomski list Handelsblatt prenosi da predsjednica vladajuće stranke CDU-a Kramp-Karrenbauer podržava poduzimanje mjera za zatvaranje granica, ali da se to treba uraditi u okviru humanosti.

Ruska novinska agencija Ria Novosti piše da su Rusija i Turska ukazale na važnost borbe protiv opasnosti u Idlibu. Dvije zemlje su objavile da se moraju poduzeti potrebne mjere za uspostavljanje sigurnosti u zoni demilitarizacije.

Ruski list İzvestiya prenosi da je rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo da je još uvijek rano za povlačenje iz organizacije za Zabranu proizvodnje hemijskog naoružanja OPCW-a.

Ruska novinska agencija TASS piše da je Ministarstvo vanjskih poslova Japana objavilo da mirovni pregovori sa Rusijom obuhvataju i isplatu vojne odštete od strane Rusije.

Bosanski internet portal Faktor.ba piše da ubica i dalje izmiče policiji i da je potraga za Gačičem danas intenzivnija i na novim područjima.

Hrvatski Večernji list piše da su u Hrvatskoj „i ljevica i desnica složne da ne treba srljati za uvođenje eura”.

Srbijanski internet portal B92 u vijesti pod naslovom "Neka je svima jasno – Dalmacija je koljevka hrvatstva" piše da je župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban osudio je izjavu predsjednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija.Povezane vijesti