Kanada: Napadnuta djevojčica zbog nošenja marame

Moje srce je uz djevojčicu koja je napadnuta zbog vjere. Pretpostavljam koliko se prestrašila. Želim da ona i njena porodica, prijatelji kao i cijela muslimanska zajednica znaju da ovo nije Kanada, rekao je kanadski premijer Justin Trudeau

Kanada: Napadnuta djevojčica zbog nošenja marame

Jedanaestogodišnja muslimanka Khawlah Noman napadnuta je u kanadskom Torontu dok je išla u školu.

Noman je napala neidentificirana osoba s makazama u rukama. Pokušala je djevojčici skinuti maramu kojom je prekrila kosu. Slučaj je policiji prijavila porodica napadnute djevojčice. 

"Mnogo sam se uplašila", izjavila je Noman, učenica škole "Pauline Johnson Junior". Prema njenim riječima, sve se dogodilo dok je s bratom Muhammedom Zakariyyem išla u školu. Osjetila je, kazala je Noman, kako joj se s leđa približava nepoznata osoba. 

Napadač je, istakla je, pokušao makazama pocijepati maramu na njenoj glavi. 

"Vrisnula sam pa je pobjegao. Ali se vratio za par minuta. Opet je pokušao da pocijepa moju maramu", ispričala je Noman. 

Nakon ovog događaja boji se pješke ići u školu. Obratila se i napadaču: "Ovo što ste pokušali uraditi je pogrešno. Posebno se ovako ne bi trebalo ponašati prema djetetu". 

Oglasio se i kanadski premijer Justin Trudeau. 

"Moje srce je uz djevojčicu koja je napadnuta zbog vjere. Pretpostavljam koliko se prestrašila. Želim da ona i njena porodica, prijatelji kao i cijela muslimanska zajednica znaju da ovo nije Kanada", poručio je Trudeau. 

Napad su osudili i premijerka Ontarija Kathleen Wynne i načelnik Toronta John Tory. Policija Toronta traga za napadačem. Povezane vijesti