Izraelski vojnici ubili 25-godišnjeg Palestinca u Gazi

Današnji Marš nosi i naziv "Petak šehida i zarobljenika", a glavna adresa i danas je granica Gaze

Izraelski vojnici ubili 25-godišnjeg Palestinca u Gazi

 Tokom današnjih masovnih demonstracija "Veliki marš za povratak" na granici Pojasa Gaze i Izraela poginuo je jedan Palestinac, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik Ministarstva zdravstva Palestine Esref al-Kudra potvrdio je da su tokom protesta na području Jibalija, na istočnoj granici, izraelski vojnici pucali u glavu 25-godišnjem Ahmedu Nebilu Ebu Aklu.

Hiljade Palestinaca na granici Gaze već četiri petka zaredom mirno protestiraju i obilježavaju Dan zemlje kako bi se prisjetili 30. marta 1976. godine kada je Izrael od njih oduzeo na hiljade hektara zemljišta.

Današnji Marš nosi i naziv "Petak šehida i zarobljenika", a lokacija je i danas granica Gaze.

Tokom protesta poginulo je 36 Palestinaca, a ranjeno više od 3.500. Planirano je da protesti budu nastavljeni do sredine maja. 

Dan zemlje se obilježava u Palestini od 1976. godine i to je, na neki način, simbol otpora Palestinaca kako bi dobili nazad svoju zemlju, a ujedno i ukazali na odgovornost međunarodne zajednice za zaštitu prava palestinskog naroda, osnivanje nezavisne države Palestine i povratak palestinskih izbjeglica u domovinu.

 


Tagovi: Palestina , Gaza

Povezane vijesti