UNICEF: U Gazi od 30. marta teško ranjeno više od hiljadu djece

UNICEF je pozvao na izbjegavanje stradanja djece.

UNICEF: U Gazi od 30. marta teško ranjeno više od hiljadu djece

Međunarodni fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) saopćio je kako je ranjeno više od hiljadu maloljetnika učesnika u Velikom maršu za povratak koji na granici Gaze traje od 30. marta.

”UNICEF i partneri dostavili su dva šlepera medicinske pomoći Zapadnoj obali dovoljnih za potrebe oko 70.000 ljudi“, navodi se u saopćenju Fonda.

Osim medicinske opreme, u Gazu su poslani i lijekovi za ranjene.

”Od 30. marta, više od hiljadu djece je ranjeno u nasilju u Pojasu Gaze. Mnoge od tih povreda su teške i potencijalno mijenjaju život – poput amputacija. Posljednje nasilje je pogoršalo već narušeni zdravstveni sistem u Pojasu Gaze koji se suočava s nedostatkom goriva, lijekova, opreme i prekidima u napajanju električnom energijom“, navodi se u saopćenju.

Navodi se kako bi djeca trebala biti zaštićena, a ne na meti i korištena ili dovođena u opasne situacije.

UNICEF je pozvao na izbjegavanje stradanja djece.

Glasnogovornik Visokog komesarijata UN-a za ljudska prava Rupert Colville jučer je saopćio kako je na ubijeno 14 palestinske djece koja su se pridružila Velikom maršu za povratak.

Izraelske snage su usmrtile 62, a ranili najmanje 3.000 Palestinaca koji su učestvovali na demonstracijama organiziranim u znak protesta na izmještanje ambasade SAD-a iz Tel Aviva u Jerusalem i znak sjećanja na Nakbu (Veliku katastrofu).Povezane vijesti