Bahceli pozvao na raspisivanje prijevremenih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj

Bahceli je u obraćanju na sastanku MHP-ove zastupničke grupe u turskom parlamentu istakao je da ta partija podržava raspisivanje prijevremenih izbora nakon usvajanja zakona o  procesu usklađivanja zakonodavstva

Bahceli pozvao na raspisivanje prijevremenih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj

 Lider turske opozicione Partije nacionalnog pokreta (MHP) Devlet Bahceli pozvao je turske vlasti da raspišu prijevremene izbore u augustu ove godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Bahceli je u obraćanju na sastanku MHP-ove zastupničke grupe u turskom parlamentu istakao je da ta partija podržava raspisivanje prijevremenih izbora nakon usvajanja zakona o  procesu usklađivanja zakonodavstva u skladu s prošlogodišnjom referendumskom odlukom o prelasku Turske sa parlamentarnog na predsjednički sistem.

“Najdemokratičniji, najlogičniji, najprikladniji i najpametniji put bi bio da turski narod u pobjedničkom duhu izađe na birališta i ujedno predsjedničkim i parlamentarnim izborima održi lekciju neprijateljima, u nedjelju, 26. augusta 2018. godine, na dan obilježavanja godišnjica Pobjede kod Malazgirta i Velike ofanzive“, izjavio je Bahceli.

Ističući da se posao raspisivanja izbora ne treba razvlačiti, Bahceli je kazao da je prioritetni uvjet da se spriječi igre onih koji žele u Turskoj izazvati kaos.

“Vrijeme je da se okončaju rasprave i nesuglasice o pitanjima hoće li biti i kada će biti izbori, te da li će biti prijevremeni ili redovni“, poručio je Bahceli.

Redovni predsjednički i parlamentarni izbori u Turskoj planirani su za novembar 2019. godine.Povezane vijesti