Erdogan: Palestinci izloženi brutalnim napadima pred očima cijelog svijeta

Turski predsjednik je obavio telefonski razgovor s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a tema razgovora bila su posljednja dešavanja u Palestini.

Erdogan: Palestinci izloženi brutalnim napadima pred očima cijelog svijeta

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u srijedu je, povodom najnovijih dešavanja u Jerusalemu i Gazi, obavio niz telefonskih razgovora s najvišim zvaničnicima svijeta.

Turski predsjednik je obavio telefonski razgovor s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a tema razgovora bila su posljednja dešavanja u Palestini.

Prema informacijama iz izvora bliskih Uredu predsjednika Turske, dvoje lidera razgovarali su o temama premještanja ambasade SAD-a u Jerusalem, kao i napadima izraelske vojske na Palestince.

Erdogan je informisao Merkel o vanrednom sastanku Organizacije islamske saradnje (OIC), koji će biti održan u petak u Istanbulu. Turski predsjednik je tokom razgovora istakao kako je od velikog značaja da ovo pitanje nastavi pratiti međunarodna zajednica, u sklopu Ujedinjenih naroda.

Također, Erdogan je o dešavanjima u Gazi telefonom razgovarao i s predsjednikom Irana Hassanom Rouhanijem.

Izvori iz ureda turskog predsjednika navode kako su tema razgovora bili izmještanje ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) iz Tel Aviva u Jerusalem, ali i tenzije do kojih dolazi u regiji nakon što su izraelske snage napale Palestince u Gazi.

Dva predsjednika saglasna su kako je izrazito važno da muslimani na vanrednom sastanku Organizacije za islamsku saradnju (OIC) koji će se u petak održati u Istanbulu, zauzmu zajednički stav.

Predsjednik Republike Turske razgovarao je i sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom o posljednjim dešavanjima u Gazi.

Erdogan i Putin su razgovarali o premještanju ambasade SAD-a u Jerusalem kao i o napadima izraelskih policajaca na palestinske demonstrante u Gazi.

Erdogan je tokom razgovora istakao da je krajnje sramotno da su Palestinci izloženi brutalnim napadima pred očima cijelog svijeta.

Dvojica predsjednika su također razgovarala i o vanrednom samitu Organizacije za islamsku saradnju (OIC) koji će 18. maja biti održan u Istanbulu.

Osim toga, Erdogan je o posljednjim dešavanjima u Jerusalemu i Gazi telefonom razgovarao i s poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom.

Iz Kabineta turskog predsjednika su naveli da je Erdogan tokom razgovora istakao da je neprihvatljivo narušavanje statusa Jerusalema kojeg svetim gradom smatraju pripadnici tri monoteističke religije.

Istakao je da su brutalni napadi na bespomoćne Palestince u Gazi krajnje sramotan postupak.

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo je tokom razgovora izrazio duboku zabrinutost zbog posljednjih dešavanja.

Naglasio je kako je neprihvatljivo ugrožavanje ljudskih života i nasrtanje na nevine ljude, dodajući da međunarodna zajednica treba učitini sve potrebno pod okriljem Ujedinjenih naroda (UN) u cilju rješavanja problema.

Na kraju je istakao da je uvjet za mir dvodržavno rješenje prema kojem bi Jerusalem imao specijalni status.

Izraelske snage su usmrtile 62, a ranili najmanje 3.000 Palestinaca koji su učestvovali na masovnim demonstracijama organizovanim u znak protesta na izmještanje ambasade SAD-a iz Tel Aviva u Jerusalem i znak sjećanja na Nakbu (Veliku katastrofu).Povezane vijesti