Čavušoglu apelovao da Njemačka i druge zemlje izruče FETO pučiste Turskoj

Turski ministar vanjskih poslova Čavušoglu poručio je da Turska odlučno traga za svim odbjeglim teroristima FETO-a

Čavušoglu apelovao da  Njemačka i druge zemlje izruče FETO pučiste Turskoj

Šef turske diplomacije Mevlut Čavušoglu pozvao je sve zemlje da Turskoj izruče odbjegle pripadnike terorističke organizacije FETO koji su učestvovali u izdajničkom pokušaju vojnog udara 15. jula 2016. godine.

U intervjuu za TV-stanicu Haberturk Čavušoglu je kazao da Turska odlučno traga za svim odbjeglim teroristima FETO-a.

Na pitanje o slučaju Adila Oksuza, koji se kao jedan od najtraženijih odbjeglih pučista navodno nalazi u Njemačkoj, Čavušoglu je kazao da su tu informaciju novinskoj agenciji AA dali očevici iz Njemačke, a da još uvijek njemački organi nisu provjerili te navode.

Oksuz je slovio za takozvanog imama FETO-a u zračnim snagama turske vojske, a Cavusoglu je danas kazao da je Turska dostavila najnovije informacije njemačkim organima i da su ti organi kazali da su izdali potjernicu za njim i drugim traženim pučistima.

"Iz njemačke policije još nismo dobili potvrdu informacije da se Oksuz nalazi tamo, a povremeno su se javljale i spekulacije da se on nalazi u SAD-u. Sve institucije su u kontaktu s njemačkim i naravno da ćemo postupiti shodno poštojećem sporazumu nakon što bude uhvaćen. To je pučista i Njemačka to dobro zna. Ako bude uhvaćen, pokrenut ćemo proces za izručenje", pojasnio je Čavušoglu.

Čavušoglu je također kazao da bi, u slučaju da odbije izručiti Oksuza Turskoj, Njemačka došla u situaciju kao i SAD koji također ne izručuje odbjegle pučiste i teroriste Turskoj.

"Trenutno je u SAD-u došlo do intenziviranja nekih zajedničkih aktivnosti, ali bez obzira da li je to SAD ili Njemačka, sve zemlje Turskoj trebaju izručiti pučiste. Te osobe se moraju predati sudovima na procesuiranje", kazao je Čavušoglu.

Čavušoglu se osvrnuo i na slučaj Grčke čije vlasti su u prvi mah obećale da će Turskoj izručiti odbjegle pučiste, da bi im u konačnici sudovi u toj zemlji dali azil.

"Znam da Grčka želi da nam izruči te pučiste, ali sa Zapada, uključujući i Evropsku uniju, na Grčku vrše veliki pritisak da to ne učini", kazao je Čavušoglu.

On je kazao da bi i Turska sutra mogla odgovoriti u sličnim situacijama ako Grčka ne izruči tražene pučiste.Povezane vijesti