Erdogan: Nakon izbora Turska će pomoći da se uspostavi sigurnost na svim područjima u Siriji

Predsjednik Turske i predsjednik vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Recep Tayyip Erdogan u obraćanju na mitingu u Gaziantepu istakao kako su građani Gaziantepa svojim gostoprimstvom jasno pokazali da pridaju veliki značaj vrijednostima kao što

Erdogan: Nakon izbora Turska će pomoći da se uspostavi sigurnost na svim područjima u Siriji

Predsjednik Turske i predsjednik vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Recep Tayyip Erdogan u obraćanju na mitingu u Gaziantepu istakao je da je broj Sirijaca koji su se vratili u svoju zemlju dosegao 200 hiljada.

Naglasio je i kako su građani Gaziantepa svojim gostoprimstvom jasno pokazali da pridaju veliki značaj vrijednostima kao što su bratstvo, sloga i suživot.

"Kada su naša braća iz Sirije stigli u našu zemlju kako bi spasili živote među prvim gradovima koji su im izašli u susret bio je i Gaziantep", rekao je turski predsjednik.

Dotakao se i operacije koju turske snage provode u susjednom Iraku i Siriji.

"Počeli smo od Jarablusa, pa do al-Baba, a kasnije stigli i u Afrin. Sada čistimo Manbij. U Siriji polako uspostavljamo sigurnost kako bi se naša sirijska braća mogli vratiti svojim domovima", kazao je Erdogan.

Podsjetio je da je Turska nedavno postigla dogovor s Amerikom kako bi uspostavili sigurnost i u Manbiju u koji također, uskoro očekuje povratak Sirijaca.

"Stabilnost Sirije ovisi o tome koliko je jaka Turska. U suprotnom slučaju, oni bi razbili Siriju. Osim toga, terorističkom državom koju bi formirali uz naše granice konstantno bi nas uznemiravali", rekao je Erdogan.

Na kraju je istakao da će nakon izbora Turska pomoći da se uspostavi sigurnost na svim područjima u Siriji kako bi se sve sirijske izbjeglice iz Turske vratile u domovinu.

"Imamo cilj da odmah nakon izbora pomognemo u uspostavi sigurnosti na područjima u blizini naše granice kao i na svim drugim područjima u Siriji kako bi se svi gosti koje smo primili vratili u domovinu", kazao je predsjednik Turske.

Podsjetimo, u Turskoj će 24. juna biti održani predsjednički i parlamentarni izbori.Povezane vijesti