Delegacija Turske napustila međunarodnu konferenciju o Libiji u Palermu

Turska s dubokim razočarenjem napušta ovaj sastanak, poručio je potpredsjednik te zemlje Oktay i dodao kako takvi skupovi ne mogu doprinijeti rješavanju krize u Libiji sve dok Turska ne bude prisutna

Delegacija Turske napustila međunarodnu konferenciju o Libiji u Palermu

Delegacija Republike Turske, predvođena potpredsjednikom zemlje Fuatom Oktayem, povukla se danas s međunarodne konferencije o Libiji koja se održava u italijanskom gradu Palermu, javlja Anadolu Agency (AA).

Potpredsjednik Turske Oktay obratio se danas novinarima u Palermu i kazao da su neki krugovi pokušali zloupotrijebiti italijansko domaćinstvo konferencije i jednostrano intervenirati.

"U Libiji je nemoguće uspostaviti stabilnost sve dok neke države potkopavaju proces vlastitim interesima", poručio je Oktay.

Ističući kako Libiji nije potrebno više, već manje stranog intervencionizma, Oktay je kazao kako je Turska, za razliku od drugih, spremna na široki dijalog sa svim akterima u Libiji i regiji.

On je također kazao da odgovorni za trenutnu tešku situaciju u Libiji ne mogu dati pozitivan doprinos za poboljšanje stanja u zemlji.

Oktay je kazao da se Turska oštro protivi krajnje pogrešnoj praksi kakvi su bili jutrošnji neformalni sastanci nekih subjekata koji se žele nametnuti kao glavni akteri na Mediteranu.

"Turska s dubokim razočarenjem napušta ovaj sastanak", poručio je Oktay i dodao kako takvi skupovi ne mogu doprinijeti rješavanju krize u Libiji sve dok Turska ne bude prisutna na njima.

 


Tagovi: Delegacija

Povezane vijesti