Turska štampa

Pregled današnjih turskih listova

Turska štampa

List Haberturk u vijesti pod naslovom “Dogovor o političkom rješenju” prenosi da se predsjednik republike R.T.Erdogan u ruskom gradu Sočiju sastao sa ruskim predsjednikom Vladimir Putinom i da je glavna tema razgovora bila Sirija.

Dva lidera su uputila poruku za pronalazak rješenja u Siriji.

"Posebno smo imali priliku razgovarati o posljednjim dešavanjima u vezi sa ratom u Siriji. Saglasni smo da je izgrađena osnova pomoću koje ćemo moći da se fokusiramo na političko rješenje", rekao je Erdogan.

List Star u vijesti pod naslovom “premijer Yildirim razgovarao sa zamjenikom predsjednika Irana Cihangirijem” piše da je premijer Yildirim obavio telefonski razgovor sa potpredsjednikom Irana Ishakom Cihangitijem kojem je prenio saučešće turskog naroda za nastradale stanovnike Irana u zemljotresu koji je se dogodio u blizini iransko-iračke granice.

Yildirim je kazao da je Turska spremna da pruži svaku vrstu pomoći za regiju koja je pogođena katastrofalnim zemljotresom.

List Hurijet u vijesti pod naslovom „Poznate zemlje koje će vladati svijetom 2050 godine, Turska prevazišle brojne sile“ prenosi da je kompanija PriceWaterhouseCoopers (PWC) objavila izvještaj sa pretpostavkama o najjačim ekonomijama u svijetu u 2050 godini.

2050 godine Turska će ući među 10 najvećih ekonomija u svijetu. Prema izvještaju i pretpostavkama Turska će iza sebe ostaviti većinu evropskih zemalja. Isto tako prema izvještaju zapadne zemlje će 2050 godine dosta nazadovati naspram novih regionalnih ekonomskih sila u svijetu.

List Sabah piše da je britanska finansijska kompanija Barclays, koja posluje u preko 60 zemalja već 300 godina, povećala je pretpostavke ekonomskog rasta turske ekonomije za 2017 i 2018 godinu. Kompanija je pretpostavku ekonomskog rasta za Tursku u 2017 godini povećala sa 5.2 na 5.9 posto, dok je ekonomski rast za narednu godinu povećala sa 3.8 na 4.1 posto.

List Vatan u vijesti pod naslovom: “Naslijeđe Ataturka“ prenosi da će čamac Kartal II, na kojem je Ataturk kada je vidio okupatorske brodove u Istanbulskom mreuzu kazao poznate riječi „Kako su došli, tako će i otići“, biti restauriran. Čamac koji je pronađen od strane admirala u penziji Cem Gurdeniza biće restauriran do naredne godine.Povezane vijesti