Turska štampa

Kratak pregled današnjih turskih listova

Turska štampa

List Sabah u vijesti pod naslovom „Neka zaduživanja umjesto dolara budu u zlatu“ prenosi izjavu predsjednika republike R.T.Erdogana koji je ponovio prijedlog da međunarodni krediti budu u zlatu umjesto dolara.

Erdogan u govoru na Globalnom kongresu poduzetništva u Istanbulu je kazao da se međunarodne institucije moraju bolje dizajnirati i dodao: „Uzmimo na primjer IMF. Ko je osnivač IMF-a. Zbog čega zaduživanja IMF-a se ostvaruju u dolarima. Treba da koristimo globalnu valutu. Ja predlažem da koristimo zlato. Zbog čega države da budu pod pritiskom kursa dolara.

List Star u vijesti pod naslovom „Ruski narodni poslanik: Trebamo Erdogana uzeti kao primjer“ prenosi da je potpredsjednik odbrambene komisije ruskog parlamenta Aleksandar Šerin je kazao da trebaju uzeti u kao primjer predsjednika republike Erdogana za zaštitu nacionalnih interesa.

„Ukoliko ne budem vodili ozbiljnu borbu poput Erdogana nećemo se moći riješiti pritiska i uticaja SAD-a. Kao primjer za zaštitu nacionalnih interesa trebamo uzeti predsjednika republike Turske R.T. Erdogana.

List Yeni Šafak u vijesti pod naslovom „Čavušoglu objavio laž francuskog predsjednika Macrona“ prenosi da je ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čavušoglu demantovao izjavu Macrona da su sa napadima na Siriju udaljili Tursku od Rusije.

Čavušoglu je kazao da je ova izjava demantovana od strane više zemalja i da očekuju od francuskog predsjednika da daje ozbiljnije izjave.

List Haber Turk u vijesti pod naslovom „Podrška Turkish Airlinesa za godinu Troje“ prenosi da je UNESCO 2018 godinu proglasio „međunarodnom godinom Troje“ i da je turska aviokompanija ukrasila jedan od aviona slikama Troje kako bi predstavila Troju u cijelom svijetu.Povezane vijesti