Turska štampa

Kratak pregled današnjih turskih listova

Turska štampa

List Hurriyet u vijesti pod naslovom „Otvoren plinovod TANAP“ piše da je otvoren plinovod TANAP od strane predsjednika Turske Recep Tayyip Erdogana, predsjednika Azerbejdžana Ilham Aliyeva, predsjednika Srbije Aleksandar Vučića, predsjednika Ukrajine Petro Poroshenka, i predsjednika Turske Republike Sjeverni Kipar Mustafa Akincija.

Predsjednik Erdogan je u govoru na ceremoniji kazao: „Danas smo učinili historijski korak za našu regiju i naše zemlje“.

List Haber Turk u vijesti pod naslovom „Yildirim: Nastavlja se cilj Turske za učlanjenje u EU“ prenosi da se premijer Binali Yildirim u Izmiru sastao sa premijerom Bugarske Bojko Borisovim.

Yildirim je nakon sastanka kazao da se nastavlja cilj Turske za učlanjenje u EU, ali da EU što prije mora utvrditi viziju svoje budućnosti i riješiti postojeće dileme koje posjeduje.

List Vatan u vijesti pod naslovom „Šimšek: Povukli smo sve zlatne rezerve iz SAD-a“ piše da je potpredsjednik vlade odgovoran za ekonomiju Mehmet Šimšek kazao da je Turska prenijela sve svoje zlatne rezerve iz SAD-a.

„Sve naše zlate rezerve koje smo posjedovali u SAD-a smo prenijeli u Tursku. Nismo ništa tamo ostavili“, kazao je Šimšek.

List Star u vijesti pod naslovom „Svjetski gigant MSC od sada i u Turskoj“ prenosi da je predsjednik kompanije Mediterranean Shipping Company Diego Aponte kazao da će od sada njihovi najveći teretni brodovi koji mogu da pristanu u samo nekim svjetskim lukama ploviti i za Tursku.

List Sabah u vijesti pod naslovom „Turske igrice osvajaju svijet“ piše da su pored turskih serija sada i igrice turskih inženjera počele da osvajaju svijet. Igrica Zula danas se aktivno koristi u preko 100 zemalja.Povezane vijesti