Turska štampa

Pregled turske štampe

Turska štampa

List Sabah u vijesti pod naslovom ¨Poruke ministra Čavušoglua iz Iraka¨ prenosi da je ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Čavušoglu izjavio kako će njegova zemlja, u skladu s međunarodnim pravom nastaviti borbu protiv terorizma gdje god se teroristi nalazili.

Čavušoglu se tokom zvanične posjete Iraku, sastao s predsjednikom te zemlje Barhamom Salihom. Nakon susreta organizirana je konferencija za novinare na kojoj je turski ministar kazao kako je posjeta realizirana kako bi se još jednom naglasila podrška Turske Iraku.

”Ponovo otvaramo konzulate u Basri i Mosulu, koje smo ranije morali zatvoriti iz sigurnosnih razloga”, rekao je Čavušoglu.

List Hurriyet u vijesti pod naslovom ¨Tekuće stanje zabilježilo suficit u avgustu¨ prenosi da je tekuće stanje u avgustu iznosilo 2,6 milijardi dolara. Budžetni deficit je u periodu januar-avgust iznosio 30,6 milijardi dolara. Podaci Centralne banke Republike Turske pokazuju da se jednogodišnji budžetni deficit smanjio na 51 milijardu 125 miliona dolara.

List Vatan u vijesti pod naslovom ¨Domaći troblon na putu ka kasarnama¨ prenosi da će oružana firma iz Konye za odbrambenu industriju napraviti 8 hiljada komada troblona AK40-GL. Trobloni će biti isporučeni u roku od 6 mjeseci i koristit će ga Oružane snage Turske. Bit će ovo prvi domaći trobloni za koje će se uzeti i licenca.

List Star u vijesti pod naslovom ¨Turski odbrambeni proizvodi izloženi u SAD-u¨ prenosi da su divovi turske orbrambene industrije ROKETSAN i REPKON učestvovali na sajmu odbrambenih proizvoda AUSA 2018 u Wašingtonu. Veliki broj predstavnika je posjetio štand ROKETSAN-a.

List Haber Turk u vijesti pod naslovom ¨Turski građevinari grade ¨Crni kontinent¨ prenosi da su turske građevinske firme, nakon Libije, počele da grade i Afriku. Turski preduzimači su u posljednjih četiri godine u Africi izgradili projekte u vrijednosti od 15 milijardi dolara. Izgrađen je veliki broj željeznica, auto puteva, luka, mostova i tunela.Povezane vijesti