Turska štampa

Pregled turske štampe

Turska štampa

List Vatan u vijesti pod naslovom ¨Kritično ime u Turskoj¨ prenosi da je se ministar odbrane Hulusi Akar jučer sastao sa ruskim kolegom Sergeyom Šoyguom. Ističući kako je sastanak u Ankari samo nastavak nedavnih razgovora iz Moskve, Akar je kazao kako je to i svojevrsna priprema za samit predsjednika dvije zemlje koji će se održati 14. februara u Sočiju. Pored situacije u Siriji, dvojica zvaničnika su razgovarala i o Idlbu i situaciji u regiji uopće.

List Sabah u vijesti pod naslovom ¨Turski orao dobio nagradu za najbolji dizajn¨ prenosi da je ¨turski orao ALPINA¨ na natjecanju ¨German Design Awards¨ nagrađen za ¨veličanstven dizajn¨. Činjenice da avion slijeće i na kopno i u vodu, dizajn njegovih krila i ekonomično korištenje električne energije privukle su pažnju poznatih svjetskih dizajnera.

List Haber Turk u vijesti pod naslovom ¨Turska naučnica istražuje Antarktik i pomaže u otkrivanju tajni Marsa¨ prenosi da turska naučnica Yagmur Gunes u okviru istraživačke misije na Antarktiku istražuje uzorke stijena i jezera koji predstavljaju model za naučna istraživanja Marsa te na taj način doprinosi u otkrivanju tajni "crvene planete".

List Hurriyet u vijesti pod naslovom ¨U Bayburtu se proizvodi i prodaje na 4 kontinenta¨ prenosi da se u fabrici u Bayburtu obrađuje prirodno kamenje koje se kasnije prodaje u 16 zemalja na četiri kontinenta. Generalni direktor fabrike Nurullah Šenturk je izjavio da je Bayburt poznat po rezervama prirodnog kamenja te da je cilj da se ove godine vrijednost izvoza poveća na 500 hiljada dolara.

List Yeni Šafak u vijesti pod naslovom ¨Podvodni svijet Istanbula se prezentuje cijelom svijetu¨ prenosi da će se dokumentarni film ¨Dva mora, jedan grad: Istanbul pod vodom¨ prikazati večeras u kongresnoj dvorani Cemal Rey. Ovim dokumentarnim filmom bit će prikazane podvodne ljepote Istanbula.Povezane vijesti