Относно ТРТ

ТРТ

Корпорация на Турското Радио и Телевизия

Корпорацията на Турското Радио и Телевизия ТРТ е основана на 1ви май 1964та година. Тя е първата и единствена медийна организация в Турция с качеството на национален обществен телевизионен, радио и далекосъобщителен оператор. На тази дата, националното радио започнало излъчвания на пети май 1927ма година, е включено в структурата на Корпорацията на Турското Радио и Телевизия. В края на 60тте години, към радиото което с натискането на бутона на радиоапаратите и въртенето на настройката ни отвеждаше в далечни земи, се появява един нов приятел-телевизията. Първото предаване на турската телевизия се осъществява на 31ви януари 1968ма година и с това предаване Турция се запознава за първи път с телевизията. Корпорацията на Турското Радио и Телевизия с радиото си, което е на 81на години и телевизията си, която е на 40 години, представлява не само историческата памет на Република Турция, но също така и с опита, знанията и разбирането си за обществена отговорност се е превърнала в монумент на доверието и в символ на единството и сплотеността.
Благодарение на волята и себеотдайността на трудещите се, Турското Радио и Телевизия зае заслуженото място в сърцето на турския народ. Турското Радио и Телевизия достигна днешните дни ползвайки се със славата както на училище за медии, така и на медийна организация ползваща се с най-голямо доверие и в нея бяха възпитани най-добрите продуценти на телевизионни и радио програми в страната. Именно затова Турското Радио и Телевизия пусна в емисия много хубави и развлекателни програми. Турското Радио и Телевизия не е само медийна организация но също така и школа с богат опит и знания за медийна работа. Това нейно качество е от голямо значение не само от гледна точка на възпитаването на необходимите за радио и телевизионните емисии кадри, но и от гледна точка на повишаването на знанията на зрителите посредством новинарските и актуално-публицистични предавания. Турското радио и Телевизия натоварено с подобна важна мисия, с безпристрастните си и сигурни новини и с качествените си програми при подготовката на които не се прави отстъпка от принципа за обществения и национален характер на емисиите, зае заслуженото място сред реномираните медийни организации в света. Ето основните фактори допринесли за този важен успех:

Актуални и достоверни новини

Турското Радио и Телевизия има кореспонденти във Вашингтон - САЩ, в Брюксел - Белгия, в Кайро -Египет, в Берлин - Германия, в Баку - Азербайджан, в Ашхабад - Тюркменистан, в Ташкент - Узбекистан и в четирите краища на света. С бюрата и представителствата си открити в редица важни световни центрове от Америка до Европа и от Азия и Близкия Изток и до Кавказ, Турското Радио и Телевизия е информационният канал на Турция и на света. В столицата Анкара, и в регионалните дирекции в Истанбул, Измир,Анталия, Чукурова, Диярбакър, Ерзурум и Трабзон работят опитни журналисти специалисти в определени сфери. Освен това работи и динамична информационна мрежа установена с кореспонденти намиращи се в четирите краища на Турция. С принципа си за достоверни, точни и безпристрастни новини, ТРТ се превърна за телезрителите и радиослушателите в Марка в която се изпитва пълно доверие.

Емисии отговарящи на желанията на всяка култура и на всички възрастови групи

В емисия се пускат качествени културно-образователни, музикални, детски и спортни програми, дискусии, документални филми, драми, най-добрите образци на световното кино. ТРТ е медийна организация водеща емисии в различни области и съответствие със международните стандарти които достигат до широки народни маси с различно образование, култура, социално и икономическо състояние и която печели подкрепата на тези маси.
Със своите седем телевизионни канала от които четири национални, 2 интернационални, 1 регионален, ТРТ се гледа с удоволствие в четирите краища на страната и в света.

Телевизионни канали:

ТРТ- 1 (Първи канал): Канал насочен към семейството с емисии от 168 часа.
ТРТ-2 (Втори канал): Излъчва новини, научни, културни програми и програми за изкуството с емисия от 168 часа.
ТРТ- 3 (Трети канал): Канал с програми за младежта и спорта, излъчва 54 часа.
ТРТ-ГАП (Регионален канал): Емисии за Южен и Югоизточен Анадол в продължение на 69 часа.
ТРТ-4 (Четвърти Канал): Канал излъчващ образователни и музикални програми в продължение на 139 часа.
ТРТ ИНТ (Интернационален): Емисии за целия свят в продължение на 168 часа.
ТРТ ТЮРК: Емисии за Централна Азия и Кавказкия регион в продължение на 119 часа.

-С интернационалните си сателити и с двете си наземни станции, ТРТ изпълнява ролята на мост между медийните организации в Европа и Азия и притежава възможностите да предава незабавно и с всички подробности събитията в света посредством националните и интернационални медийни асоциации в които членува и информационните агенции.

-Посредством емисиите на ТРТ ИНТ излъчващ специално за турците живеещи в Европа, ТРТ цели да даде принос за укрепването на културните връзки с турците в чужбина. Сега основната цел е превръщането на ТРТ ИНТ в един от реномираните и с висок рейтинг информационни телевизионни канали в света.

Телевизионни канали на ТРТ в подготвителен етап

Продължават подготовките за пускането на нов телевизионен канал който ще води емисии на диалектите Кърманчи и Заза. Целта е да се отговори на очакванията на турските граждани говорещи различни езици и диалекти и на жителите на регионалните страни които употребяват тези диалекти и езици. Сред поставените цели е започването на емисии и на арабски и персийски език с цел да бъдат укрепени връзките между турския народ и народите говорещи тези езици.
-Продължават усилията за пускането в емисия и на „Детски Канал" с който ще бъде привлечен интересът на децата в турския свят и в целия свят.

81 годишен опит в радиото

Радио каналите на ТРТ-4 национални канала, 5 регионални канала и Туристическото радио-с опитните си служители, различните хорове, способните артисти, детските и младежки клубове, богатия си архив, широката употреба на компютърни технологии в емисиите, модерните студии, мощните излъчватели и със съответстващите на съвременните норми за емисия програми, продължават да са в услуга на радио слушателите.

Радио канали

Радио-1 (Първи канал): Канал за образователни, културни програми и новини. С излъчващите се програми засягащи всички сфери на ежедневието и редовната емисия на всеки кръгъл час на новините, този радио канал продължава да се слуша с удоволствие от слушателите в продължение на вече 81на години.
Радио-2 (ТРТ ФМ): Популярен музикален канал излъчващ екземпляри от турската класическа музика, турската народна музика и турската поп музика.
Радио-3 (Трети канал): Излъчва класическа музика, опера и джаз музика.
Радио-4 (Четвърти канал): Турска народна музика и Турска класическа музика.
Четирите национални радио канала на Турция водят 24 часови емисии в ефира и по интернет които се слушат в четирите краища на света.
Емисии водят и пет регионални радио канала. Радио Трабзон, Радио Ерзурум, Радио ГАП-Диярбакър, Радио Анталия и Радио Чукурова. С емисиите си Туристическото радио оказва важна услуга на турския туризъм и на туристите пристигащи в Турция.

Радио емисии за света на 29 езика

Радио Гласът на Турция (Voice of Turkey-VOT), осъществява емисии на 29 езика, които се слушат в четирите краища на света и които дават възможност за по-близки контакти с турците в света. Радио Гласът на Турция излъчва на Английски, Френски, Германски, Арабски, Испански, Италиански, Албански, Босненски, Български, Румънски, Сръбски, Хърватски, Унгарски, Македонски, Гръцки, Руски, Китайски, Азербайджански, Фарси, Грузински, Пакистанския език Урду, диалектите Дари и Пущу, Узбекски, Татарски, Туркменски, Киргизки, Казахски и турски езици на къси вълни, сателитни емисии, по интернет и на ФМ вълни посредством ретранслационни споразумения с партньори.

Емисионна мрежа обхващаща света

ТРТ е медийна организация усвояваща и прилагаща в кратки срокове всички новости в сферата на медиите, която с опита и знанията си от миналото се превърна в силна и достоверна медийна организация. Този голям многолетен опит и нивото на техническо оборудване и техническа инфраструктура днес предизвикват възхита.
Посредством спътниците Тюрксат 2А и Тюрксат 1С (3А), ТРТ осъществява емисии в дигитална среда. Денонощно продължават и опитите за преминаване към дигитални емисии от Анкара, Истанбул и Измир.

ТРТ в Интернет

В желанието си да посрещне очакванията на зрителите и слушателите си в днешния дигитален свят и да даде възможност за възползване от възможностите възникващи с развитието на технологиите, ТРТ приключи в кратки срокове много важни проекти и на първи май 1999та година бе открит официалният интернет сайт на адрес www.trt.net.tr . Започна предаването по интернет на телевизионните и радио емисии за да бъде дадена възможност на интернет потребителите за пряка връзка по интернет с ТРТ. Сред важните услуги на интернет сайта са незабавно предаване на новини от Турция и света, икономически вести и развоя на събитията на финансовите пазари, спортни новини, прогноза на времето, телевизионни и радио гидове и различните конкурси и награди. Преминавайки към нов етап ТРТ подготвя страници на различни езици се пускат поетапно в употреба. Интернетните емисии на Радио Гласът на Турция които започнаха най-напред на 11 езика, скоро ще бъдат обогатени с емисии и на останалите езици по които се водят излъчвания в ефира.

Архивът на ТРТ е аудио-визуалната памет на Турция

ТРТ е медийна организация станала свидетел на всички най-важни събития в историята на Република Турция и това естествено е довело до създаването на изключително богат архив. В архива на ТРТ не се съхраняват само аудио-визуални материали но също така, възползвайки се от съвременните технологични възможности, се пази наследството от миналото на радио и телевизионните излъчвания. Материалите с различна давност и под различен формат, след анализ на съдържанието и реставрационни операции, се прехвърлят в дигитална среда.

ТРТ Маркетинг

ТРТ Маркетинг предлага на потребителите на интернет възможността да проследят или прослушат програмите или музикалните произведения с качеството на архивни документи.

ТРТ в големи и важни мероприятия

От 30 години насам ТРТ е домакин на „Международния Детски Фестивал организиращ се на 23ти април" и в течение на десет дена ежегодно посреща деца от целия свят, давайки по този начин важен принос за световния мир, като същевременно доказва че е неизменен адрес за подобни международни мероприятия. ТРТ постави подписа си и под други важни международни мероприятия като конкурса за естрадна песен Евровизия, Световните първенства, Олимпийските игри, Световните университетски игри Универсиада…
След кратък период, срещите от Световната купа отново са на екрана на ТРТ. Любителите на футбола ще проследят срещите от световното първенство през 2010та и 2014та година ще се излъчват по телевизионните канали на ТРТ. Неизменен адрес и на Олимпийските игри отново ще бъде ТРТ.
ТРТ е медийна организация усвояваща и прилагаща в кратки срокове всички новости в сферата на медиите, която с опита и знанията си от миналото се превърна в силна и достоверна медийна организация. ТРТ е прозорецът на Турция към света и прозорецът на света към Турция.

ТРТ е член на следните интернационални съюзи:

EBU-Европейски съюз за радио и телевизионни излъчвания.
ABU-Азиатско-тихоокеански съюз за радио и телевизионни излъчвания.
HFCC/ASBU-Група за координация на късовълновите честоти.
ABU-HFC-Група за координация на късовълновите честоти към Азиатско-тихоокеански съюз за радио и телевизионни излъчвания.
IMC-Международния съвет за музика.
EIM-Европейски медиен институт, Турски национален комитет към Юнеско, Турски национален съвет за преса.
CMCA-Средиземноморски център за аудио и визуални комуникации.