Относно ТРТ VOT


ИСТОРИЯ

Първото радио предаване за чужбина в Турция е осъществено та 8 Януари 1937 година от Радио Анкара.В тази програма, излъчена относно проблема с Хатай, бе прочетено словото на Исмет Иньоню, преведено на арабски.
След като това предаване намери отзвук в Сирия, Искендерун и околностите, Радио Истанбул започна да излъчва „ Новини на арабски език".
След разрешаването на проблема с Хатай тези предавания, които не бяха редовни са спрени.
Редовните предавания за чужбина по Турското радио започнаха на 28 Октомври 1938 година на Турски, Английски, Френски и немски езици ,чрез предавател с мощност 20 кW.
По време на Втората световна война „Радио Анкара на къси вълни „ с неутралните си предавания привлече вниманието на обществеността сред световните радио канали.
В периода 1943-1949 г.бе създадена възможност на предавания, насочени към Америка, Западна Европа, Далечния Изток и Австралия.
Важен период в предаванията за чужбина се приема и периода 1949-1958 г. В този период Турция стана член на НАТО, взе участие в Корейската война, разви отношенията си със Запада.
Предаванията за чужбина, които от основаването си се осъществяват от Радио Анкара на къси вълни , от Януари 1963 година започват да се излъчват под името Радио „Гласът на Турция".След 1 Май 1964 година със основаването на Корпурацията на Турското Радио и Телевизия, Радио „Гласът на Турция" продължава емисиите си под нова организация в структурата на ТРТ.

ГЛАСЪТ НА ТУРЦИЯ

Днес предаванията за чужбина на Корпурацията на Турското Радио и Телевизия се извършват от Радио „Гласът на Турция."
Радио „Гласът на Турция" (VOT) е подчинено на дирекцията Предавания за чужбина, ежедневно извършва емисии на 29 езика: Турски, Немски, Арабски, Азербайджански, Босненски, Български, Китайски, Дари, Фарси, Френски, Грузински, Хърватски, Английски, Испански, Италиански, Казахски, Киргизки, Унгарски, Македонски, Узбекски, Афганския език Пущу, Румънски, Руски, Сръбски, Татарски, Туркменски, Езика Урду, и Гръцки.
Емисиите на Радио „Гласът на Турция" чрез предавателите на къси вълни, сателита и интернет достигат да всички краища на света.Радиото полага усилия да разшири мрежата си от предавания чрез ФМ каналите и по този начин да се доближи до своите слушатели.
Принципите на нашето радио са принципите на световния новинарски стандарт: бързина, точност, коректност към факта, обективност.Програмното съдържание включва интересни програми, които посрещат нуждите на слушатели от всяка възрастова група.
Радио „ Гласът на Турция" е източник на най-достоверна информация.
В емисиите на радиото, в които приоритетно се излъчват осведомителен бюлетин, новинарски програми, културни и музикални програми, най-подробно се представя Турция и турския човек.