САЩ ще обявят Китай за "валутен манипулатор"

Американската администрация може да определи Китай като "валутен манипулатор", поради ниския валутен курс на юана...

САЩ ще обявят Китай за "валутен манипулатор"

Американската администрация може да определи Китай като "валутен манипулатор", поради ниския валутен курс на юана.

Висш служител на Министерството на финансите на Съединените американски щати (САЩ), отговори на въпроси на журналисти, преди министър Стивън Мнучин да се включи в годишната среща на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка  в Бали.

Служителят заяви, че във Вашингтон проследяват с тревога спада на валутния курс на юана и в доклада на министерството за "Макроикономически и валутни политики на основните търговски партньори на САЩ", който ще бъде публикуван следващата седмица, разглеждат въпроса за обявяването на Китай за "валутен манипулатор".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп започна да критикува Китай в началото на предизборната си кампания, заявявайки, че Пекин изкуствено поддържа валутния си курс нисък, за да имат китайските производители нечестно предимство в световната търговия и бе обещал да обяви Китай за валутен манипулатор още на първия ден след като встъпи в длъжност.

За разлика от това, финансовото министерство на САЩ, което публикува на всеки шест месеца доклад за "Макроикономическите и валутни политики на основните търговски партньори на САЩ" в последните три доклада, се въздържа да обяви Китай за валутен манипулатор.

Същевременно, през последните 6 месеца юана загуби около 10% от стойността си спрямо долара, поради негативния ефект на търговската война със САЩ, върху икономиката на страната.Още новини по темата