Багрите на Анадола-17

Пътуване до Фетийе...

Багрите на Анадола-17

В днешната ни програма ще поситем интересните места около Фетийе. За да достигнете до Долината наПеперудите, най-напред трябва да отидете до Мъртво Море, откъдето ще можете да наемете лодка която ще ви отведе до плажа Долината на Пеперудите. Част от плажа е отделен като нудистки плаж. Ако искате да прекарате нощта тук, можете да се настаните в спалния си чувал в едно от уютните кътчета. Тук няма места за преспиване, само през летните месеци на плажа работи едно ресторантче.

        Долината на Пеперудите е едно от най-интересните места в околностите на Фетийе. През 1995та година долината бе обявена за резерват първа степен и бе забранено всякакво сградостроене. След малко трудно изкачване, човек остава омаян от гледката намилионите пеперуди покрили, скалите и боровите дървета. При най-малкия шум пеперудите, които първоначално не забелязвате, се вдигат като огромен облак във въздуха и покриват със сянката си долината. На туристи които не са привикнали на трудниизкачвания, препоръчваме да се задоволяват само с изкачване до първия водопад.

        Друг интересен обект в околностите на Фетийе е Саклъкент, Скритият Град. Препоръчваме ви да посетите Саклъкент в един от най-горещите летни дни, защото този каньон е много тесен и слънчевите лъчи не достигат до него. Тук текат студени ледени извори и можете прекрасно да се разхладите. От шосето Фетийе-Анталия поемате по разклона за Кемер и след 13 километра достигате античния град Тлос а след 21 километра Саклъкент. По двете страни на пътя ще видите наредени много ресторантчета където можете да си поръчате гьозлеме и айран. След като преминете село Кайадиби достигате до входа на Саклъкент. Тук трябва да напуснете автомобила. Изворът нарека Ешен се намира в каньона. Реката е пълноводна през цялата година По стените на каньона, над реката се намират построени дървени платформи по които се достига до извора. Тук можете да седнете в ресторанта и да се полюбувате на гледката наизвиращите с грохот води. Желаещите могат да прекосят ледените води на реката и да изследват и вътрешностите на каньона. Тъй като дъното е каменисто, препоръчваме да не се свалят обувките, и затова е най-добре да дойдете със спортни обувки. Каньонът е дълъг 18 километра. Хладината тук е приятна но въздухът е и много влажен затова не трябва да се удължава прекомерно разходката тук.

        Античният град Тлос се намира на 40 километра от Фетийе. Поемайки от разклона за Кемер на шосето Фетийе-Анталия, се следва пътят за село Чаталлар. Руините на града се намират на 12 километра от Саклъкент и близо до село Йака Кьой. Н авхода на руините, в сянката на явори са наредени кафенета. Акрополът на античния град се намира на върха на стръмен хълм. Оттук се открива широка панорамна гледка към Средиземно море. По склоновете на хълма и в околностите се забелязват редица антични гробници. Една от тях е известна под името Гробът на Белерофонт върху който се намира статуя на крилатия кон Пегас яхнат от героя Белерофонт. Жилищата чиито руинини се намират в Акропола са принадлежали на бейовете управлявали през 18ти и 19ти век района. Тук се намира и крепост от османския период. Между акропола и равната площ на изток се намират агора, стадион и сгради от римския период. Една от тях е склад със арки. Друга интересна сграда е римска баня. Театърът намиращ се тук е в много добро състояние. Колоните на фасадата на театъра саукрасени със фрески. Наликийски език името на град Тлос е било Тиава. През 4ти век преди новата ера градът е бил управляван от сатрапа на Кария Пискодарос, по-късно от тиранин на име Еудемос. В периода на римската империя, заможен гражданин на града на име Опрамос от Родиаполис е построил театър и баня.

        След посещението ни в античния град Тлос искаме да дадем и кратка почивка в Йака парк, на 1 километър от село Йака. Това е една от спирките на сафаритата с джип потеглящи от Каш, Калкан и Фетийе. Тук се намират столетни дървета, тераси със наредени по тях каменни маси. Йака парк е идеално място за желаещите да си отдъхнат на хладно и сред природата. Селянки продават гьозлеме и айран. Сред градината се намира скара където се пърже месо и риба. Едно от интересните места е и Балъклъ Бар. Барманската маса е направена от камък и покрай нея по специален канал тече вода, в която се гмуркат пъстърви.

        Туристическите агенции предлагат на пристигащите във Фетийе туристи и алтернативни разходки и развлечения. В околностите на Фетийе, планинските склонове покрити с гъсти борови гори са подходящи заразходки. По склоновете са наредени юрукски села. Тук се провеждат и сафари с джип, а в пълноводните реки любителите на силни усещания могат да се впуснат в бурен рафтинг.


Етикети: пътешествие

Още новини по темата