Преглед на чуждестранния печат

Кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани по страниците на чуждестранните медии...

Преглед на чуждестранния печат

Асошийетед прес” /Associated Press/ в новината със заглавие „Ердоган нарече шпионин задържания служител на генералното консулство на САЩ” съобщава, че президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е заявил, че задържания служител на генералното консулство на САЩ в Истанбул е шпионин и че Турция притежава правото да предприеме необходимите стъпки срещу подобна „вътрешна заплаха”.Ердоган в изявление от Белград е запитал: „Как проникна този шпионин в консулската служба на САЩ? Ако не е проникнал кой го нае?”.

Руската агенция „РИА Новости” информира, че премиерът на Турция Бинали Йълдъръм е заявил, че от 8 октомври насам ТВС водят разузнавателни дейности за създаването на контролни пунктове за следене изпълнението на примирието в Сирия. Йълдъръм освен това е казал, че стпъката предприета от САЩ след дипломатическата криза избухнала между Анкара и Вашингтон за временното спиране на визовите услуги за турските граждани не отговаря на стратегическото партньорство между двете страни.

Иранската агенция Farsnews в новината със заглавие „Турското външно министерство отхвърли искането за среща на арогантния посланик на САЩ” предава, че министърът на правосъдието Абдюлхамит Гюл не е приел искането за среща отправено от посланика на САЩ в Турция Джон Бас, който е направил много арогантно изказване относно Турция. Тази позиция на Турция е шокирала САЩ.

Дойче Веле /Deutsche Welle/ в новината със заглавие „МВФ ревизира прогнозата си за Турция” отбелязва, че МВФ е увеличил прогнозите си за ръста на БВП на Турция за 2017 година на 5,1%, а за 2018 година на 3,5%. Мотивът на МВФ за повишаването на прогнозата за растежа на Турция е подобрението в износа през първото тримесечие на годината.  За САЩ прогнозата е,че икономиката ще продължава да расте и през 2017 година, и през 2018 година - съответно с 2,2% и 2,3%. Фондът ревизира нагоре очакванията си за развитието на страните от Еврозоната, Япония, Китай и развиващите се европейски страни сред които е и Турция и за Русия.Още новини по темата