Преглед на турския печат

Кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани по страниците на днешните турски вестници...

Преглед на турския печат

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Съгласуваност за политическо разрешение” съобщава, че президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и руския президент Владимир Путин, които се срещнаха в Сочи са обсъдили въпроса със Сирия. Двамата лидери са отправили послания относно разрешаването на кризата. Президентът Ердоган в изявление след срещата е заявил: „Намерихме възможност за обсъждане на последните събития във връзка с кризата в Сирия. Единодушни сме по въпроса, че се е оформила основа за намирането на политическо разрешение”. Путин на свой ред е казал: „С уважаемият президент сме единодушни за увеличаването на подкрепата за намирането на политическо разрешение на кризата в Сирия”.

 Стар в новината със заглавие „Премиерът Йълдъръм разговаря с иранския вицепрезидент Джихангири” отбелязва, че Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм е провел телефонен разговор с вицепрезидента на Иран Исхак Джихангири. Източници от министерския съвет са съобщили, че по време на телефонния разговор премиера Йълдъръм е предал своите искрени съболезнования по повод загиналите ирански граждани по време на земетресенето от 12 ноември. Премиерът Йълдъръм е предал, че Турция е рамо до рамо с Иран в тези трудни дни и е изразил готовност за оказването на помощ в случай на нужда. Иранският вицепрезидент Джихангири на свой ред е благодарил на премиера Йълдъръм и е предал, че в случай на нужда ще информират Турция.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Най-мощните икономики на планетата през 2050 година” информира, че  PricewaterhouseCoopers (PwC) е публикувало проучването си за най-мощните икономики на планетата през 2050 година. Класацията е направена на база прогнозен БВП, изразен в паритет на покупателната способност (ППС). Според прогнозата на компанията Турция задминава редица европейски икономики и се нарежда на 11 позиция. 

Вестник Сабах в новината със заглавие „Barclays ревизира нагоре прогнозата си за икономическия растеж на Турция” пише, че британската инвестиционна банка Barclays е ревизирала прогнозите си за икономическия растеж на Турция за 2017 и 2018 година. Barclays отбелязва, че под въздействието на кредитните субсидии, финансови стимули и висок износ, турската икономика е уловила тенденция на растеж. Прогнозата за ръста на БВП  през 2017 година е била ревизирана от 5,2 на 5,9%, а за 2018 година от 3,8 на 4,1%.

Вестник Ватан в новината със заглавие „Наследството на Ататюрк” предава, че параходът „Kartal II”, на който великия вожд на турския народ Мустафа Кемал Ататюрк дава първия сигнал за започването на Национално освободителната война, ще бъде превърнат в музей. На 13 ноември 1918 година виждайки корабите на окупаторските сили в Босфора, Ататюрк е заявил „Както са дошли така и ще си отидат”, с което дава сигнал за започването на Национално освободителната война. Параходът, който е бил открит и изваден благодарение на дейността на бригаден генерал от запаса Джем Гюрдениз ще бъде реставриран за една година и превърнат в музей в 100 годишнина от датата, на която Ататюрк е направил въпросното изявление.Още новини по темата