Преглед на турския печат

Кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани по страниците на днешните турски вестници...

Преглед на турския печат

Вестник Сабах в новината със заглавие „Ердоган: По ръцете на Нетаняху е кръвта на палестинците” съобщава, че президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е отговорил чрез Twitter на изралеския премиер Бенямин Нетаняху.  Президентът Ердоган в отговор на Нетаняху, който бе коментирал „Ердоган знае да убива много добре“ е публикувал следния туит: „Нетаняху е премиер на държава на апартейда, която от 60 години насам държи под окупация земите на беззащитен народ потъпквайки резолюциите на ООН. По ръцете на Нетаняху е кръвта на палестинците и не би могъл да прикрие това нападайки Турция. Искате урок по човечност? Прочетете Десетте Божи заповеди“.

Вестник Хюрриет в новината със заглави „Саботиране на мира” съобщава, че премиерът на Турция Бинали Йълдъръм е заявил: „Приемаме пренасянето на посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Ерусалим като саботиране на усилия за мир. Това решение няма никаква стойност за нас. Откриването на американското посолство бе вписано в историята като ден, в който бе пролята кръвта на мюсюлманите. Проклинаме политиката на насилия на Израел прилагащ непропорционална сила”.

Вестник Стар в новината със заглавие „Марзуки: По въпроса с Ерусалим арабите трябва да вземат за пример Турция” предава, че бившият президент на Тунис и председател на арабския съвет за демократични промени Монсеф Марзуки, който е на посещение в Истанбул е благодарил на президента Реджеп Тайип Ердоган и на турския народ поради позицията, която са заели и е казал дословно: ”Препоръчвам на арабските правителства най-малкото да заемат позиция по въпроса. Биха могли да вземат за пример по въпроса Турция”.

Вестник Ватан в новината със заглавие „Турция отново е най-предпочитаната страна” пише, че Федералната агенция по туризъм на Русия (Ростуризъм) е съобщила, че през май по време на празниците на труда и победата най-предпочитаната туристическа дестинация отново е била Турция. В изявлението направено от Ростуризъм се отбелязва, че 52,3% от руските граждани прекарали празниците в чужбина са пътували в Турция.Още новини по темата