Преглед на турския печат...

Обзор на новините по страниците на днешниу турски печат...

Преглед на турския печат...

Прегледа на днешния турски печат започваме с новина на вестник Стар озаглавена "Среща за Турция в НАТО" съобщава че президентът Реджеп Тайип Ердоган е бил в центъра на вниманието на срещата на високо равнище на НАТО в Брюксел. НВ новината пише че в заключителната декларация на срещата е била изразена пълна подкрепа за Турция и е било акцентирано на международното сътрудничество в борбата с тероризма. 

Вестник Йени Шафак, в новината под заглавието "Послание от Брюксел-прекратете дискусиите над С-4004, пише че министърът на външните работи на Турция Мевлюд Чавушоглу е отговорил на критиките че Турция се отдалечава от НАТО купувайки руските зенитни ракетни комплекси С-400 подчертавайки че Турция не се отдалечава от алианса и че ако НАТО бе посрещнал нуждите на Турция в сферата на зенитната отбрана тя нямаше да изпита нужда от закупуването на руските комплекси С-400. В новината се предават думите на Чавушоглу че първата батарея С-400 пристига в Турция в края на 2019 година и че вече е време да бъдат прекратени дискусиите по този въпрос. 

Вестник Ватан пише в новината озаглавена "Нацистката булка получи доживотна присъда" че единственият останал жив член на Подземната националсоциалбистическа организация отговорна за смъртта на осем турци, един гръц и един германски полицай в периода 2000-2007 година, Беате Чепе е била осъдена на доживотен затвор. В новината се отбелязва че турското външно министерство е подчертало че действителните отговорни за тези престъпления лица дори не са били изправени пред съда и не е била разкрита връзката между организацията и германските тайни държавни организации. 

В новината под заглавието "Турция е рекордьор в производството на зехтин" вестник Хюррийет пише че в периода 20016-2017 година, добивът на зцехтин в света е намалял но че Турция е станала страната която е произвела най-много зехтин и се е повишила на второ място в света по производство на зехтин. 

Вестник Сабах пише в новината озаглавена "Ник Кейв изнесе концерт в Истанбул" че Австралийсдкият рок певец Ник Кейв е изнесъл след 17 години отново концерт в Истанбул в рамките на 25тото издание на Истанбулския джазоф фестивал.

 


Етикети: преса

Още новини по темата