Преглед на турския печат

Кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани по страниците на днешните турски вестници...

Преглед на турския печат

Вестник Сабах в новината със заглавие „Важен призив от Ердоган към Африка” съобщава, че президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е отправил призив към африканските страни за търговия с национални валути. Ердоган във встъпителната си реч на откриването на турско-африканския икономически форум в Истанбул е заявил: „Засилваме дипломатическото ни присъствие навсякъде на континента, а и африканските страни увеличиха от 10 на 33 дипломатическите си представителства в Турция. Африканските ни приятели оказаха силна подкрепа за справедливата борба, която води Турция на международни платформи като ООН и Организацията за ислямско сътрудничество  за глобалния мир и справедливост. Казвам на всички мои африкански приятели и братя: нека търгуваме с национални валути”.

         Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Започва продажбата на билети за новото летище в Истанбул” информира, че Турските авиолинии (THY) до няколко дни ще започнат продажбата на билети за новото летище в Истанбул. След официалното откриване на летището някои от полетите в Турция и чужбина ще бъдат реализирани от тук. Някои от въпросните полети са за Измир, Адана, Анкара, Анталия, Баку и ТРСК. Окончателното пренасяне в новото летище ще бъде осъществено на 30-31 декември.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Увеличение на туристите в Мугла” отбелязва, че броят на чуждестранните туристи посетели Мугла през първите 9 месеца на година се е увеличил с 32% в сравнение със същия период на предходната година. Заместник директорът на културата и туризма на Мугла Филиз Караджаагач е заявила, че Мугла е най-предпочитана от британските туристи и че през първите 9 месеца на гоздината Мугла е била потесетена от 900 075 британски туристи. Филиз Караджаагач е казала: „На второ място след британските туристи са руските-  380 487 души, на трето е Германия със 177 094, която е следвана от Украйна – 168 165 и Полша 132 985 туристи”.

Вестник Стар в новината със заглавие „Куклен фестивал в Анкара” предава, че в периода 12-21 октомври Анкара ще бъде домакин на Международния куклен фестивал. Фестивалът ще бъде открит с пиесата  “Последната нощ на Сократ”.Още новини по темата