България-факти и събития 38

Новини от и за България...

България-факти и събития 38

Първата учебна година започна миналата седмица. Деца от различни държавни училища в Разград бяха зарадвани с много подаръци. Над 400 раници, над 300 баскетболни топки, над 200 федербала, 40 таблета, 5 акумулаторни инвалидни колички бяха дарени на учениците от следните училища “Акад.Н.Обрешков“
и „Н.Вапцаров“ в Разград. Съобщи „Дарик“ радио. Инициативата е на Държавната агенция за координация и сътрудничество към Президента на Република Турция, като на тържествата присъстваха изпълнителният директор за Балканите и Източна Европа на Държавната агенция за сътрудничество и координация Махмуд Чевик, Генералният ни консул в Бургас Нурай Иньонтепе, съветникът по култура и образование към посолството ни в София Шенол Ген.
По-късно и в град Исперих в две училища - „Васил Априлов“ и „Христо Ботев“ бяха дарени над анцузи и якета на повече от 100 деца. Там присъства и посланикът ни в София Хасан Улусой.
 
По-късно през седмицата др.Хасан Улусой се срещна с българския министър на туризма Николина Ангелкова. Двамата обсъдиха организацията за създаване на работна група от експерти на двете страни с цел да се набележат най-привлекателните точки и у нас, и у съседката ни. Така ще стимулира туризмът и в двете държави, а и се цели сътрудничество при обучение на кадри в областта, съобщи вестник „Труда“, като предстои срещите да продължат.

Продължаващите срещи и даренията са знак, че отношенията между съседката ни и нас са добри и те продължават да се развиват.

Отиваме в Бургас. В рамките на проекта „Общото културно наследство без граници-TOGETHER“, финансиран от Програма за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България - Турция 2014-2020 г бе издадена книгата „Акве Калиде – любимите бани на императори, царе и султани.“ Така десет годишното проучване на Бургаските минерални бани се превърна в книга, съобщи „Дарик“ радио. Гости на мероприятието по представяне на книгата миналата седмица бе генералният ни консул в Бургас Нурай Иньонтепе и заместник – областният управител проф. Севдалина Турманова, общественици и историци.

И сега не толкова приятна, но част от живота ни в последните години. Труден е животът и на мигрантите, но 84 мигранти бяха върнати от полицията в опит да преминат турско-българската граница град Къркларели, съобщи Българската телеграфна агенция. През последния месец много пъти се наблюдава опит за нелегално преминаване на турско-българската граница от страна на мигранти. Благодарение на доброто съдействие и работата на турската полиция, опитите са неуспешни. Джандармерията денонощно оказва наблюдение по границите, съобщи българският вестник „24 часа“. В подкрепа на общото съдействие между двете държави бяха и думите на посланика на България в Анкара Надежда Нейнски, като тя бе гост в предаването „Тази сутрин“ на една от националните телевизии в България БТВ. Нейниски сподели, че има известно засилване на мигранти на границата, но всичко е под контрол и доброто съдействие и работа на турската полиция е на лице.

Турската фирма „Саркуйсан“ ще инвестира 17 милиона лева в проекта си, който беше започнат преди две години с регистрация на дружество в България „Сарк България“. Така фирмата получи сертификат клас А за инвестиция. По информация на българското икономическо министерство компанията трябва да заработи до пет години и да осигури 40 работни места. Това е един от много турски проекти в Шумен, съобщи икономическият вестник „Капитал“. С тази инвестиция ще се строи нов завод в града за производство на алуминиеви изделия.

Курбан за новите улици в село Водач. Да, точно така, за това писа кърджалийският новинарски сайт „Родопи24“. В свещения ден Ашуре заради обновените улици в чернооченското село Водач се раздаде пилав и се поднесе курбан за здраве и берекет на 400-те жители на селото. А преди това през 2016 година е направена допълнителна оценка и беше разрешен проблемът с недостига на вода.

От тук отиваме в село Ябълковец. Децата в селото имат вече нова детска площадка. А какво друго да искат малчуганите. Малките вече нови люлки, родителите им има нови пейки. В новинарският сайт „Родопи24“ родителите са благодарили на съселянина си Ашъкгарип Алипаша и общинската управа на град Ардино.

Опитахме се да ви представим най-важните теми от седмицата, удостоверяващи добрите отношения между нас и  България, да вникнем в част от ежедневните проблеми и да видим добрите дела на сънародниците ни.

 


Етикети: България

Още новини по темата