ОТЕЧЕСТВЕНИ ПРОЕКТИ В НАЦИОНАЛНАТА ОТБРАНА 7

Проектът за самолета Хюркуш...

ОТЕЧЕСТВЕНИ ПРОЕКТИ В НАЦИОНАЛНАТА ОТБРАНА 7

В Истанбул в периода 20-23 септември, при домакинството на кметството на Истанбул и фондацията Т3 бе организирано изложение на авиационната и космическата индустрия Текнофест-2018.

В речта, която произнесе при представянето на изложението, ръководителят на фондацията Т3 Селджук Байрактар подчерта че това мероприятие е с голямо значение за отечествената авиационна индустрия.

В рамките на изложението бе представен и моделът на отечествения учебен пропелерен самолет Хюркуш, носещ името на Веджихи Хюркуш, един от пионерите на турската авиационна индустрия.
евджихи Хюркуш посещава редица заводи за самолети и летателни апарати в света и се завръща в Турция изпълнен с решението да постави основите на един авиационен завод в който да се конструират национални самолети и летателни апарати. Благодарение на постигнатите от него успехи в сферата на авиацията, той получава и презимето Хюркуш, свободна птица.

Той е роден през 1896 година в Истанбул. Остава сирак. Обучава се за пилот и участва във въздушните сражения на кавказкия фронт, като през 1917 година става първият турски боен пилот свалил вражески самолет.

След войната той започва да проектира и да конструира самолети носещи неговото име. Открива първото авиационно училище в Туриця и обучава и първата жена пилот на Турция. Поставя основите на първата фирма за гражданска авиация-Хюркуш. Той е първият турски пилот летял със 102 различни модела бойни и граждански самолета.

В периода 1916-1967 година осъществява 30 хиляди часа полет.

По време на освободителната война лети с разузнавателен самолет и събира много важни сведения за придвижването на гръцката армия. Награден е от ВНСТ с ордена Независимост.

Той построява първия си самолет Веджихи К 4 през 1925 година и същата година провежда и първия изпитателен полет.

Но вместо да бъде поощрен и награден за успехите му, той е наказан за това че осъществява полети без разрешение на властите. Поради това наказание той напуска армията,като признава че е забравил в увлечението си че е военнослужещ и че се е противопоставил на заповедите.

ПРез 1954 година, със самолети изписани от Турските авиолинии и ремонтирани в неговото ателие, той поставя основите на фирмата за гражданска авиация Хюркуш. Остава изправен обаче пред много сериозни трудности и остава принуден да закрие фирмата си.

През 1930 година той конструира самолет на име Веджихи 14 и осъществява с него първия изпитателен полет. След това подава молба до министерството на икономиката за да получи сертификат че самолетите му летят безпроблемно. Министерството обаче му отговаря че тъй като не разполага със експерти които да установят степента на готовност на самолетите, няма да могат да му издадат този сертификат.

Днешният самолет Хюркуш бе проектиран и констуриран от страна на фирмата Тусаш. Реализацията на проекта за пропелерния учебен самолет от ново поколение започна през март 2006 година. През 2013 година се премина към серийното производство на отечествения учебен самолет. Подготвени са проекти за няколко разновидности-Хюркуш. Хюркуш Б и Хюркюш Ц са по-усъвършенсвани модели и освен с учебна цел може да се използват и като леки щурмови самолети и като разузнавателни самолети.

Изпитателните полети на отечествения самолет протекоха с пълен успех и се очаква през ноември първите самолети да бъдат предадени на ТВС.

В течение на три чесеца първите самолети ще бъдат изпитани и от страна на пилотите във турските ВВС след което до края на 2019 година ще бъдат предадени общо 15 самолета.

Самолетът Хюркюш получи сертификати и от Европейската агенцияа за гражданска авиация и по този начин стана възможно използването му и в Европа.


Етикети: отбрана

Още новини по темата