Актуална тема на деня-40

Турция и Русия осигуриха мира в Идлиб...

Актуална тема на деня-40

Стъпките за разрешаване на проблема с Идлиб в Сирия в рамките на споразумението постигнато на срещата в Сочи представляват един важен етап в усилията за защитата на над 3 милиона жители на района от нападенията на сирийския режим. Благодарение на усилията на Турция бе предотвратена една кървава военна операция срещу Идлиб.

В района бе създадена демилитаризирана зона с дълбочина от 15-20 километра и бе решено опозицията и сирийският режим да изтеглят от този район тежкото си въоръжение и терористичните групи да бъдат принудени да го напуснат. Преминаващите през района стратегически шосета М4 и М5 водещи за Латакия и Дамаск също ще бъдат отворени. Същевременно обаче е напълно възможно да възникнат някои пречки пред пълното прилагане на това споразумение между Русия и Турция. За Русия най-сериозен проблем представляват подкрепяните от Иран шиитски милиции и фактът че Иран не участва в срещата от Сочи може да създаде някои препятствия произтичащи от позицията на тази страна. Иран и режимът на Есад оповестиха че подкрепят споразумението от Сочи но е известно че те имат по-различни планове за Идлиб. Затова Русия трябва да убеди подкрепяните от Иран шиитски милиции да прекратят нападенията си срещу опозицията.

Показател за трудностите пред Русия е фактът че периодично от контролираните от опозицията райони се открива огън по контролираните от режима райони и че режимът на Есад досега не изтегли своите сили.

За Турция проблем представляват некоординираните действия на някои от групите на опозицията в района. Подкрепяният от Турция Фронт за Национално Освобождение оповести с декларация че ще действа в координация с Труция с цел прилагане на споразумението от Сочи но че не се доверява на Русия, Иран и на режима на Есад.

Също така пречки пред Турция поставят и радикалните групи. В Идлиб, радикалните групи може да бъдат разделени на две групи-едната е Хейет Тахрир ел Шам а втората група са малките радикални групи. Хейет Тахрир ел Шам се старае да спечели симпатиите на местното население в Идлиб и да води уравновесена политика между Турция и сирийската опозиция. Това поражда надеждата че тази организация може да бъде убедена да напусне Идлиб за да може да се постави в изпълнение споразумението от Сочи.

Групи като Хуршад ед Дин които имат преки връзки с терористичната организация Ел Каиде обаче открито заявиха че отхвърлят споразумението от Сочи и това ще принуди Турция и подкрепяните от нея опозиционни групи да предриемат действия срещу тях.

Труция, която прочисти голяма част от сирийските територии от терористични групи като ДАИШ и ПКК/ПЙД, ще съумее да прочисти и Идлиб от тези терористични групи и да превърне Идлиб в зона на мира и спокойствието.


Етикети: Идлиб , Турция

Още новини по темата