България-факти и събития 39

Новини от и за България...

България-факти и събития 39

Започваме с новина на българския вестник „24 часа“, който съобщи за срещата на представителите на турския и българския парламент – Бинали Йълдъръм и Цвета Караянчева. Двамата участваха на честванията на по повод 100-годишнината на парламента на Азербайджан. По време на срещата българският колега покани Бинали Йълдъръм на официална визита в България и го поздрави за избирането му като председател на Парламента на Турция. По време на срещата българската страна благодари на Бинали Йълдъръм за доброто опазване на границите, като и двете страни подчертаха важността от спазването на Споразуменито с Европейския съюз.

Следва новина за интересно ревю. Турското посолство в София организира ревю на облекла с характерни елементи за българските и турските традиционни женски костюми. Костюмите и роклите са дело на световно известният турски дизайнер Ахмет Йозджейхан. А събитието се проведе в сградата на Централния военен клуб в София. Вдъхновен от бита и културата на жените по тези земи дизайнерът е нарекъл своето ревю „Споделено минало, Общо бъдеще“, това съобщи пресцентърът на Турското посолство в София.

Нека да отидем в Добрич. Община Добрич чества своя ден. На тържествата участваха много членове на различни дипломатически представителства. Един от тях беше и генералният ни консул в Бургас – Нурай Иньонтепе, чието присъствие бе добър знак за добро междусъседско приятелство. По време на тържествата балет „Арабеск“ представи песни от юбилейния сезон „Нестинарка“ по музика на Марин Големинов, съобщи вестник „24 часа“.

В Пловдив бяха раздадени 500 „гозби на мира“. По случай месец Мухаррем в Пловдив турската общност се събра и почерпи с „гозбите на мира“. В подкрепа на етническата толерантност и мирно съжителство в града на тепетата. Благотворителният ден се организира от Мюсюлманското Настоятелство, сдружение „Йешилай“ България и Консултативния съвет на Фондация „Заедно. Така пред Джумая джамия по повод „Деня Ашуре“ лично генералният консул Хюсеин Ергани раздава ашуре на желаещите, съобщи „Дарик нюз“.

Реставрират „Ибрахим паша“ джамия. Отиваме в Разград. Тя е построена 1616 – 1617 година от български майстори от село Пороище. Той е със статут на недвижимо културна ценност от национално значение. В момента местната областна управа твърди реставратор, съобщи в своя публикация новинарският сайт „Актуално.Ком“.

И последната новина е свързана с кратките „шопинг“ екскурзии в Едирне. Българската национална телевизия съобщи в своя публикация, че заедно с транспортните разходи в Турция пазаруването излиза по-евтино, което е и принос към турската икономика. Много хора от съседни държави в края на всяка седмица се организират и пътуват до Едирне, за да пазаруват на добри цени. Докато други специалисти твърдят, че към момента дори турската лира да е по-ниска Турция вече възстановява своя туристически поток. Според новината на Българската национална телевизия магазините в Едирне се препълват в петък, събота и неделя. Турските храни и дрехи винаги са били предпочитани, а сега – броят на пазаруващите се е увеличил драстично. Най-търсеният продукт е зехтинът.

 


Етикети: България , новини

Още новини по темата