ОТЕЧЕСТВЕНИ ПРОЕКТИ В НАЦИОНАЛНАТА ОТБРАНА 8

Турция развива авиационната си технология...

ОТЕЧЕСТВЕНИ ПРОЕКТИ В НАЦИОНАЛНАТА ОТБРАНА 8

През месец септември Турция бе домакин на две важни мероприятия в сферата на авиацията и космическите технологии. Първото мероприятие бе Технофест, провел се в периода 20-23 септември на новото трето летище в Истанбул а второто бе Истанбул Еършоу провело се също на летище „Ататюрк” в периода 27-30 септември.

Технофест стана първото мероприятие за авиационна и космическа технологии организирано в Турция. Фестивалът се организира под егидата на кметството на Истанбул и фондацията Т-3.

В речта, която произнесе при откриването на фекстивала, членът на управителния съвет на фондацията Т-3 Байрактар подчерта че това мероприятие е показател за нивото достигнвато в Турция в сферата на авиационната и космическата технологии.

Фондацията Т-3 бе основана с цел оказването на финансова помощ посредством Национална технологична стипендия и осигуряването на финансова помощ, апаратура и техника за технологичните екипи на различните университети в Турция. Целта на фондацията е до 2023 година да сформира 1001 технологични екипа и да окаже подкрепа на 1001 технологични инициативи.

В рамките на фестивала бяха представени редица технологични продукти и апарати с цел да бъде повишен интересът към авиационната и космическата технологии. За четиридневния период на фестивала бе постигнат своеобразен рекорд на посетители. Фестивалът бе посетен от 420 хиляди души а министерството на младежта и спорта осигури и участието на 10 хиляди младежи от 42 окръга в страната. Оранизирани бяха конкурси и състезания в 14 отделни технологични категории като Технологии в полза на човечеството, Авиационни технологии, Роботакси, Ракетни технологии, изкуствен разум и др. , спътникови модели, конкурс за дронове. В състезанията и конкурсите участваха над 750 екипа.

Целта на фестивала бе също така дса привлече вниманието на младежите към технологиите и да даде възможност за възпитанието и подготовката на информирни кадри за авиационната и космическата индустрии на Турция.

В рамките на фестивала представления изнесоха екипът за въздушна акробатика Соло Тюрк, екипът Турски Звезди, парашутни екипи, хеликоптери Атак, въоръжени дронове ТБ2.

Създаден бе и ветрови тунел в който желаещите можеха да изпитат чувствата които се изпитват в космоса, при липсата на земно притегляне.

Също така бяха организирани и състезания на световно ниво за дронове, за кибернетична сигурност, за скоростни автомобили, скокове с парашут, изложба на летателни апарати, симулатори, технологични ателиета.

Посетителите придобиха възможността да видят отблизо и дрона Анка, прототипа на отечествения боен самолет, хеликоптера Т625, спътника Гьоктюрк-2самолета Хюржет, учебния самолет Хюркюш и хеликоптерите Атак.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган и съпругата му Емине Ердоган посетиха фестивала Технофест и отправиха важни послания.

Президентът Ердоган връчи нагрдите на победителите в конкурсите и състезанията организирани в рамките на фестивала. Той подчерта че в днешния свят от голямо значение за независимостта и суверенитета на една страна е създаването на съвмененни технологии за нуждите на националната отбрана и че целта им е да превърнат Турция в страна създаваща и изнасяща съвременни технологии. Той каза че за създаването на нови технологии трябва да имаме голямо въображение и да имаме мечти които ще си поставим за цел да постигнем.

Ердоган отбеляза че днес голяма роля за сигурността на държавите в света играе кибернетичната сигурност и че ще оказват пълна подкрепа на всички отечествени проекти и инициативи за съвременни технологии с цел да укрепят и националната ни отбрана и сигурност.


Етикети: отбрана , проекти

Още новини по темата