България-факти и събития 41

Новини от и за България...

България-факти и събития 41

Започваме с не много приятна новина от миналата седмица. Млада жена на 30 години бе жестоко изнасилена и убита. Посред бял ден в дунавския град Русе тя бе отвлечена, изнасилена, пребита и обезобразена. В началото представената теза по българските медии бе свързана работата на жертвата, която се оказа местен журналист. Причинителят е на 21 години. Местната полиция разкри случая в рамките на няколко дни. Това се оказа млад мъж, който е бил пил. Когато осъзнава, какво е направил, в рамките на няколко часа бяга в Германия. До няколко дни се очаква германският съд да вземе решение за екстрадиция на въпросния задържан, пише вестник „Капитал“.

 

Продължаваме с една по-позитивна новина, отново с журналисти. Отиваме в Шумен. Вестник „Труд“ оповести, че турски журналисти от Едирне, Чорлу и Текирдаг гостуваха на кмета на Шумен Люмобир Христов. Знаете, едни от най-големите турски инвестиции у съседката ни са съсредоточени в Шуменска област. Шуменската община се грижи добре за османското културно наследство. Днес в Шуменския музей се пази Коран, който е оценен за 1 млн.долара, който благодарение на властите не е изнесен за продажба и спасен. Посещението на журналисти в Шумен се подкрепено от Българско-турската търговско-индустриална камара.

 

Сега се връщаме в София.

Волейболният отбор на Зираат банк, представящ Турция на Балканската купа по волейбол в София, стана Балкански шампион за 2018 г., като победи на финала съперника си „Хебър“ с три на две. Това съобщи Пресцентърът на Посолството ни в София.

 

Продължаваме с новините от страната. Отиваме в Кърджали. 18-годишен младеж на име Олджай Мехмед вече е част от пловдивския футболен отбор „Сокол“, като преди това той бе част от юношеската група на „Арда. Според статията на кърджалийският новираски сайт „Родопи24“ той се справя много добре и дълго време тренира под ръководството на треньора си Елин Топузаков от отбора „Арда“.

 

„Ах, Тамара.“ в Кърджали. Театралната постановка за първи път излезе пред публика миналата седмица в местния театър. Сред актьорите имаше и много местни младежи от турски произход, отдали се на изкуството Якуб Якуб, Мустафа Исмаил Мергюл Юриева и други. Представлението бе по проект „Легендата за Тамара“, част от програмата към Европейска столица на културата Пловдив 2019. Това съобщи кърджалийският вестник „Нов живот“.

 

 

Ето и една още една истинска човешка история. Кърджалийският новинарски сайт „Родопи24“ сподели за единствения пазител на едно високопланинско село в района – село Сладкодум. В селото жителите са под сто. Преди няколко години при избор на кмет двамата постоянни жители на селото Бахрие Ибрямова и Ибрям Кадир се оказват едниствените гласуващи в селото, а за подобни места, местните сами могат да си избират управника. Дядо Ибрям, който има регистрация в Турция, не успява да стане управник. След това е заминал при дъщеря си в Турция, междувременно бившата му съпруга Бахрие се мести в друго село при сина им. Сега дядо Ибрям е единственият пазител на селото, което се намира на високо в планината. Според статистиката в Кърджалийско има много на брой села в състояние подобно на село Сладкодум.

 

Последната ни спирка отново е Шуменско, този път село Станянци. Вестник „Труд“ публикува статия за джамия, която ще бъде ремонтирана с личните средства на местен кмет от друго село инженер Мердин Байрям. В село Станянци винаги има хора в джамията, ала тя има нужда от нов покрив. Така Мердин Байрям, който е градоначалник на друго населено място в областта, дари няколко свои заплати за ремонта на покрива на молитвения храм в селото. До една две седмици, според статията, се очаква ремонтът да приключи и местните жители отново да могат безпроблемно да посещават джамията в селото.


Етикети: новини

Още новини по темата