Актуална тема на деня-43

Кризата с убийството на журналиста Кашъкчъ...

Актуална тема на деня-43

След като саудитският журналист Джемал Кашъкчъ не бе напуснал генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул, по оплакване на неговата годеница бе започнато полицейски разследване.

След известно време, в рамките на което бяха открити някои улики във връзка с изчезването на Кашъкчъ, Саудитска Арабия оповести че журналистът е бил убит по време на меле възникнало в консулството. Първоначално бе заявено че Кашъкчъ е напуснал консулството но след това стана ясно че няма никакви записи показващи че той е напуснал сградата. Освен това бе разяснено че същия ден, в който Кашъкчъ е бил поканен в консулството, в Истанбул е пристигнал специален 15 членен екип от Саудитска Арабия.

Въз основа на разследването започнато от саудитските власти, тези 15 души и трима от слжителите в консулството бяха арестувани. Саудитската администрация твърди че Кашъкчъ е станал жертва на нещастен случай но турската полиция разпространи видео кадри на които се вижда как дубльор на журналиста излиза от консулството. Стана ясно че убийството на Кашъкчъ е бил един планиран акт.

Благодарение на успешната работа на турските криминални екипи и на разкрването на много улики, саудитската администлация бе останала принудена да признае че Кашъкчъ е бил убит. Те се постараха да покажат убиъйството обаче като един нещастен случай но Турция и светът все още не са удовлетворени от изявленията им по въпроса.

Президентът Ердоган каза че Кашъкчъ е станал жертва на едно планирано убийство, че в пристигнали в Турция 15 членен екип са се намирали съдебни лекари и други експерти и че дори са били проведени предварителни изследвания в Ялова и в Белградската гора.

Събраните от Турция доказателства показват че изявленията на саудитските служители не съответстват на истината.

С нарастването и на международното давление, саудитската администрация предприема нови маневри с цел да покаже че престолонаследникът принц Мухаммед бин Селман няма нищо общо с убийството на Кашъкчъ.

Обаче стана ясно че между журналиста Кашъкчъ и принц Мухаммед е имало лични проблеми и принцът дори го е обявил за свой личен враг.

Същевременно и САЩ полагат усилия за да държат принц Мухаммед извън отговорните за пристъплението, но в сянката на доказателствата събрани от Турция и на позицията възприета в Конгреса в САЩ, обръчът около принц Мухаммед се затяга.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп бе подчертал че вярва че крал Селман е невинен и че отговорността по всяка вероятност носи принц Мухаммед.

През предстоящите дни, с откриването на нови доказателства и със споделянето на събраните но все още неоповестени на обществена доказателства, положението на престолонаследника на Саудитска Арабия ще стане още по-трудно.

Принц Мухаммед рискува скоро да загули както подкрепата на баща си крал Селман така и подкрепата на задграничните си приятели.


Етикети: Кашъкчъ

Още новини по темата