България-факти и събития 4/19

Новини от България

България-факти и събития 4/19

Миналата седмица имаше редица срещи на високо ниво между Турция и България. Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу посети София и се срещна с българския премиер Бойко Борисов. Българските медии отразиха посещението му и дадоха широко място на това. Двамата обсъдиха съвместните дейности в сферата на сигурността, миграционния натиск и организираната престъпност, съобщи вестник “24 часа”. В новините на Нова ТВ бе дадено място на думите на българския премиер, който подчерта, че Анкара е стратегически партньор на Европейския съюз.  Българският вътрешен министър Маринов обръщайки се към своя колега, заяви, че ще направят всичко възможно отношенията между двете държави да се развиват в положителна посока. Това бе акцентът на срещата според новинарския сайт “Новини.бг”.

 

Сега отиваме в Пловдив. Миналата седмица представители на Турския полумесец и Българския червен кръст участваха в церемонията по връчване на арт материали за Дом за деца, лишени от родителска грижа “Княгиня Мария Луиза” в Пловдив. Йозге Ърмак и Генади Григоров като представители на двете неправителствени организации се включиха в дейността на малките деца в арт ателието, организирано специално за тях. Това съобщи, пресцентърът на Генералното ни консулство в Пловдив, чиито заслуги не бяха малко. Дипломатическото ни представителство в Пловдив подкрепи инициативата и не остави децата сами.

 

Сега отиваме в село Черник, Дуловско. Там живее Ерол Екиз, който от малък се занимава с направата на саз. Този изключителен музикален инструмент е най-любимото нещо на света за Ерол Екиз. Той почти двайсет години е били отговорник по културата към Дуловска община. Пред микрофоните на редакцията “Предавания по турски език” към Българското национално радио майсторът Екиз сподели, че баща му на времето е бил майстор на саз и научил и сина си по същия начин, който днес продължава традицията. Според Ерол Екиз един майстор на музикални инструменти е добър майстор, само ако може да свири на този инструмент. И в края да не забравяме, че сазът е един от най-важните музикални инструменти на турската музикална култура.

 

Като сме стигнали до Дулово да идем е до Разградско, Киченица. Гюлбие Османова е превърнала цяла стая в музей на автентичните дрехи. Тя е събрала и продължава да събира български и турски народни носии от преди години и от различни места. В своето интервю за “Програмите на турски език” към Българското национално радио, Гюлбие Османова разказа, че нейни съседки и приятелки, които искали да се отърват от старите дрехи, били спряни от нея и тя ги събрала и продължава да го прави. Одеала, ръчно бродирани, булчински рокли, ръчно бродирани кърпи, дантели, софри, ползвани в ежедневието на турците и българите в Дуловско. Всичко това може да се види в малкия музей на Гюлбие Османова.


Етикети: България , новини

Още новини по темата