Деградация на Ценностите-2

Накъде върви светът...

Деградация на Ценностите-2

В предходната ни програма посочихче че днес в света има тенденция за ерозиране на всички човешки и световни ценности и че е възможно да назоваме днешния период в историята на човечеството с името Период на края на ценностите.

Допреди десетина години САЩ бяха страната където могат да бъдат реализирани сънищата. Американският начин на живот, американските традиции и обичаи бяха модни в целия свят. Но днес, ако бъде проведена една анкета ще стане ясно че доверието и уважението към САЩ в света е достигнало минималната си точка. Близо 6 хиляди мигранти чакат от месеци насам възможността да преминат от Мексико в САЩ. Страни като Турция, Ливан и Йордания приемат този брой бежанци само за едн нощ. А САЩ, кито са най-богатата държава в света, държат на границата си тези мигранти, строят срещу тях стена подобна на Берлинската стена и използват въоръжените си сили за да спрат мигрантите.

Ако всички тези разходи се насочат към разрешаването на проблемите на мигрантите, ще бъде постигнат един много важен резултат.

Днешната американска администрация следва единствено целта всичко да е в интерес на САЩ, без да се съобразява с никакви международни правила и закони в постигането на целите си.

Целият свят бе обезпокоен от решението на САЩ за оттегляне от Споразумението от Париж за климатичните промени и от ЮНЕСКО.

На последната сесия на ОС на ООН президентът Тръмп бе зявил че е против глобализацията. Само допреди няколко години едно подобно изречение можеше да бъде казано само от един лидер от страна от третия свят.

Днес САЩ и като цяло западната цивилизация коментират демокрацията, човешките права и свободите само като път за постигане на целите си.

Китай и Русия не бяха сред страните които определяха световните стандарти през последния 150 годишен период. Китай е страна с бързо развиваща се икономика и двете страни играят важна роля в световната политика. Тъй като и двете страни са доста затворени за света, световната общност няма достатъчно подробни сведения за вътрешнополитическата ситуация в тях. 

Мюсюлманските страни също останаха настрана от определянето на световната съдба през последните 150 години. В различните ислямски страни има различни държавни управления от монархията до републиката но специално в Близкия изток зари върховенството на тоталитарните режими които стоят на власт с помоща на световните сили. Много от близкоизточните страни са арена на репресии, кръвопролития и конфликти и гражданите ги напускат търсейки спасение в западните страни. Повечето от близкоизточните страни не създават ценности а само се възползват от ценностната система в света за да наложат своя авторитет на народите.

Романът на Мари Шели Франкенщайн, написан през 1818 година загатва за това какво може да стане обществото под въздействието на рационализма, позитивизма и секулативните полиитики. Днес подобно обществено мнения създава предпоставките за създаването на едно ново чудовище, изкуствения интелект. Възниква въпросът каква ще бъде съдбата на света при възникването на изкуствен интелект който ще управлява хората. Дали човечеството само ще постави със своите ръце примката на своята шия.

Деградацията в световната общност под въздействието на технологиите и ерозирането на идеологиите и религиите, създава едно ново общество в което се отдава значение само на плътските удоволствия и ценности. Тази насоченост често предизвиква сериозни катастрофи и трагедии тъй като тя лишава напълно хората от всякакво чувство за ценност и от всички ценностни системи.

В тази система държавите също ще загубят своето значение като организирана сила и всичко ще остане в ръцете на обвзети от идеите за величие личности.

Всъщност в днешния свят хората които са извън определените норми и черти, остават носителите на ценностните системи и представляват новата надежда на човечеството. За съжаление обаче светът винаги е бил под контрола на организирани сили които не са се колебаели да прегазят другите за да постигнат своите малки користни цели.

Ако не намери един път за спирането на процеса на деградиране на ценностите това ще сложи един ден край на цялото човечество.

Предложихме ви драги слушатели коменнтара на декана на факултета за политически науки на университета Йълдъръм Баязид Професор Дкотнор Кудрет Бюлбюл.


Етикети: свят , ценности

Още новини по темата