Хатуша...

Хатуша...

Хатуша...

Хетите са една от големите цивилизации властвали в древността в Анадола. Хетската империя е оставила много следи по тези земи но най-важният монумент на тази империя е столицата Хатуша.

Основите на хетската империя са поставени още през хиляда и 600ната година преди новата ера. Потекстовете в откритите клинописни глинени таблетки може да се съди че хетската държава е била първата държава в света ръководена с държавен строй носещ следите и на днешната демократична система. Държавата се е управлявава от крале и кралици но е имало парламент наричан Панкуш, който е контролирал дейността на монарсите и изпълнението на техните решения.

Хетите са подписали и първия в света писмен мирен договор с Египет.

Столицата на хетската империя Хатуша се намира в границите на окръг Чорум. Столицата е разделена на Горен град и Долен град. В Долния град е живело простолюдието и тук се е намирал най-големият храм в империята.

В горния град има много малки храмове и той е обграден от крепостна стена с четири порти. Портата с лъвовете е била украсена с две издялани от камък лъвски статуи.

Храмът Язълъкая намиращ се на два километрна от руините на Хатуша е бил най-величественият храм на хетската столица.

Скалнте млокове на храма са украсени с релефи на хетски богове и богини.

Ако пристигнете в Чорум за да посетите руините на хетската столица Хатуша, не пропускайте да опитате и вкуса на местните деликатеси и да си купите от местните ръчно тъкани килим.


Етикети: Хатуша

Още новини по темата