Манастирът Сюмела...

Манастирът Сюмела...

Манастирът Сюмела...

В днешната ни рубрика ще посетим една историческа замележителност намираща се в Черноморския регион на Турция-манастира Сюмела.

Този манастир е със хиляда и 700 годишно минало и един от най-древните манастири в света. Според легендите, манастирът е бил основан през трети век, в периода на Византийската империя, от двама монаси дошли от Атина.

С течение на времето манастирът се е превърнал в център на поклонничество, забогатял е и през 13 век той е бил разширен.

След завлдяването на района от турците, османските падишаси са осигурили на манастира Сюмела правото да продължи религиозната си дейност.

През 18 век манастирът е бил из основи ремонтиран и са били осъществени възстановителни дейности в редица от помещенията. Със строежа през 19ти век на новите големи сгради, манастирът е придобил днешния си величествен облик. По време на руската окупация от 1916 година, продължила две години, манастирът е бил поставен под контрола на руската църква а през 1923 година е бил напълно опразнен.

Манастирът Сюмела, в продължение на векове е бил важен религиозен център и място където са жилеели много отшелници.

В комплекса на манастира се намират скална църква, няколко параклиса, кухня, помещения за монасите и за гостите, библиотека, и свещенна аязма. Стените на цзърквата са украсени с фрески.

Манастирът, известен сред местното население и като манастира на Света Богородица се намира в района на община Мачка на окръг Трабзон и е разположен на отвесна скала, на 300 метра над долината.

През 2010 година в манастира бе организиран молебен ръководен от фанариотския патриарх.

Ежегодно той се посещава от хиляди туристи. Ако пирстигнете в раона за да посетите манастира Сюмела, ще можете да посетите и други природни и исторически обекти като Узунгьол, трабзонската църква музей Света София, кьошка на Ататюрк.

Не забравяйти да опитате и специфичните кулинарни деликатеси на региона.Още новини по темата