През призмата на Турция 49

През последните 5 години в Сирия се наблюдава безразличие и апатия още по-големи от тези в Босна и Херцеговина...

През призмата на Турция 49

          Автомобилният стикер подготвен и популяризирал се в САЩ като реакция срещу опита за етническа чистка в Босна и Херцеговина /БиХ/ в началото на 90те години на 20 век гласеше: „Кръвта на боснеците е позорно петно за човечеството”. По време на войната в Босна в периода 1991-1995 година загинаха десетки хиляди души, хиляди бяха насилствено прогонени от родните си места и подложени на различни насилия. През тези години Русия бе отлъчена в голяма степен от международната политическа арена. Въпреки това в началото на 90те години на 20 век западните страни предпочетоха да останат безучастни наблюдатели на кризата в Босна и Херцеговина. Ако бяха заели решителна позиция кървопролитията в Босна и Херцеговина щяха да бъдат прекратени за кратък срок.

         През последните 5 години в Сирия се наблюдава безразличие и апатия още по-големи от тези в Босна и Херцеговина. Днешното положение в Алепо е резултат от провала на сирийската политика на Запада. Както акцентира един специалист: „Алепо е столица на днешното безразличие на Запада”. Военните сили на Бешар Есад подкрепяни от Русия напредват към последната част на Алепо, която е отбранявана от опозицията. 

         Провалът на Запада в Сирия е толкова ясен и очебиен, че се беседва за него открито в националните парламенти. Показател за това бе заседанието за Сирия организирано от федералния парламент на Германия. В речта си на заседанието председателят на парламентарната Комисия по външни работи Норберт Рьотген не се побоя да заяви открито, че западните страни са се оказали некомпетентни и неспособни да спрат случващото се в Алепо. Рьотген окачестви позицията на западните страни по отношение на хуманитарната трагедия в Алепо като припадъчно състояние. В тези рамки може да се отстоява, че Алепо е символ на най-неуспешната външна политика на Запада”.

         В днешни дни цял свят е свидетел на хуманитарна трагедия в Сирия, която ще бъде вписана в черните страници на историята. Тази трагедия бе започната след като през месец април 2015 година Русия се включи в гражданската война в страната. През първото тримесечие на 2015 година бе настъпил края на режима на Есад въпреки подкрепата оказвана от Иран, Ирак и Хизбуллах.

         Западът обаче бе изпаднал в противоречиви чувства по въпроса за Сирия без Есад. Освен това след появата на ДАЕШ, САЩ съсредоточиха вниманието си над ДАЕШ. Русия се възползва от това положение и в името на защитаването на режима на Есад започна да прилага несъразмерна военна сила. От април 2015 година Русия нанася въздушни удари по различни цели без да прави разграничение между цивлни, болници и училища. Освен интензивните въздушни операции Алепо е без вода и храна. Тези въздушни удари вземат на прицел намиращата се под контрола на опозицията част на Алепо.    

         По време на руските бомбардировки от април 2015 година насам са загинали над 2700 души. От 26ти ноември насам най-малко 25 хиляди души напуснаха източните райони на Алепо и се предполага, че по настоящем в областта се намират над 50 000 души.

         Русия се опитва да прочисти източните райони на Алепо от опозиционните сили до 20 януари. Русия действа водена от убеждението, че до встъпването в длъжност на новия президент на САЩ, вашингтонската администрация ще остане безучастна. Те са убедени, че прочистването от опозицията на възможно много населени места в това число и източните райони на Алепо ще накара новия американски президент да приеме новата действителност в Сирия.

         В Сирия се изживява най-голямото клане от Втората световна война насам. След като обстановката в Сирия се нормализира всички, който днес прибягват до насилия и избиват цивилното население ще бъдат осъдени от историята. Още новини по темата