Балканска платформа 50

Избори в Македония...

Балканска платформа 50

На 11 декември, в неделя в Македония бяха организирани критични по своето значение общи парламентарни избори, в които се надпреварваха 11 политически партии и коалиции.

Очакванията бяха изборите, следени отблизо и от ЕС, да сложат край на продължаващата от дълго време насам политическа криза в страната. В неделя вечерта обаче столицата Скпие стана арена на победните чествания както на управляващата така и на опозиционната коалиции. Резултатите оповестени от Централния изборен комитет показаха че има минимална разлика в гласовете получени от управляващата и опозиционната коалиции. Водената от Никола Груевски коалиция ВМРД-ДПМНЕ получи 38,06 а опозиционния Съюз на македонските социалдемократи получи 36,69 процента от гласовете. Този резултат показа че и процесът на сформиране на новия кабинет ще протече проблемно.

От 2014 година насам Македония е арена на сериозни политически кризи и колизии. От дълго време насам опозиционния Съюз на македонските социалдемократи обвинява управляващата коалиция в изборни фалшификации и корупция. След като тези оплаквания не бяха взети под внимание, съюзът взе решение да бойкотира дейността на парламента. Опозицията започна да разпространява и тайно зарегистрирани записи и това предизвика още по-силна вълна от обвинения срещу правителството. Тези записи показваха че се води незаконно послушване на гражданите, че има намеси в дейността на правосъдието и давление над медиите и бизнесмените, че има изборни фалшификации, политически арести, назначаването на партийни членове в държавните учреждения. Всички тези обвинения предизвикаха силна вълна от протестни демонстрации.

Управляващата от 2006 година насам страната коалиция ВМРО-ДПМНЕ отхвърли всички тези обвинения отбелязвайки че записите са подготвени от чуждестранни разузнавателни учреждения с цел да се предизвика дестабилитет в Македония. Премиерът Никола Груевски прие посредничеството на ЕС и на САЩ за да се предотварит по-нтататъшно задълбочаване на кризата. С договореност постигната през юли 2015 година Груевски прие да подаде оставка до 15 януари 2016 година и да бъдат организирани предсрочни парламентарни избори под ръководството на временно правителство. Предвидени бяха и подготвените от Комисията на ЕС реформи в избирателните закони и в законите за свобода на изразяването.

Груевски подаде оставката си в определения срок и бе сформирано правителство на широка основа, което остана на влваст до изборите. Но с довода че не са изпълнени всички условия в договореността, Съюзът на македонските социалдемократи продължи да се придържакъм отрицателна позиция. Поради това датата на предсрочните избори бе двукратно отлагана. Опозицията настяваше да се ревизират избирателните списъци и да се проведат реформи за медиите.

Обществените анкети показаха преди проведените в неделя избори че Съюзът на македонските социалдемократи е увеличил електората си след ударите понесени от ВМРО-ДПМНЕ.Но бе трудно да се предположи че опозиционната и управляващата коалиции ще спечелят почти равен брой депутати в парламента.

Стана ясно че и опозицията и управляващата коалиция ще могат да си осигурят необходимото мнозинство.

Съдбата на новото правителство на Македония ще се определи от албанските избиратели. Албанските парти взеха общо 17,81 процента от гласовете. Съюзът за Демократично Единство спечели 7,3 процента от гласовете и е на трето място. Подкрепата на тази албанска партия ще определи и съдбата на правителството. Освен това, в съответствие със споразумението от Охрид от 2001 година, с което бе сложен край на вътрешния конфликт, нето едно правителство в Македония не може да се учреди без в него да е включена албанска партия. Вторият фактор който ще определи съдбата на новото правителство са позиците на ЕС и на САЩ. И Брюксел и Вашингтон бяха отправили в миналото обвинения по адрес на правителството на Груевски. Ако те убедят албанските политически партии да подкрепят Съюза на македонските социалдемократи, ще се сложи край на управлението на ВМРО-ДПМНЕ. Всъщнот и САЩ и ЕС желаят да видят в Македония едно коалиционно правителство на широка основа, за да може да се намери разрешение на кризата с Гърция с името на македонската държава.

Ясно е че сформирането на новото правителство на Македоня ще бмъде един труден процес. През предстоящите седмици политическата обстановка в тази стрна ще продължи да бъде гореща.

Македонските турци ще бъдат представени в парламента от по един депутат от управляващата и един от опозиционната коалиции.Още новини по темата