БЪЛГАРИЯ-ФАКТИ И СЪБИТИЯ 1

Новини от България и за България...

БЪЛГАРИЯ-ФАКТИ И СЪБИТИЯ    1

България-факти и събития 1

На 26 декември 2016 година в село Могиляне в окръг Кърджали бе организирана поменна церемония за жертвите на Възродителния процес.

Преди 32 години, жителите на селата в района се противопоставиха на решението на комунистическия режим в България, начело на който стоеше Тодор Живков, за насилствена промяна на турските имена с български. Стеклите се турци бяха спрени в село Бенковски от военни части и милиция и бе открит огън. Загинаха трима души между които и 17 месечното бебе Тюркян. След свалянето на комунистическия режим на това място бе построен мемориален паметник пред който ежегодно се организират поменни церемонии. Построена бе чешма носеща името на загиналото бебе-Тюркян. На тези церемонии присъстват представители и на турските политически партии. Допреди две години тези церемонии се организираха под егидата на Движение за Права и Свободи, но през предходната година церемонията бе организирана от водената от Лютфи Местан партия ДОСТ и от партията на Касъм Дал Народна Партия Свобода и Достойнство.

Отправени бяха молитви за загиналите по време на Възродителния процес и на събитията по време на протестите на турското и мюсюлманско население в България, за възвръщане на турските имена, които и завършиха с така наречената Голяма екскурзия по време на която стотици хиляди турци намериха приют в Турция.

Да припомним какво бе станало през 1989 година. В периода 26-28 декември в четирите краища на България бяха организирани протести на турците с искането за възвръщане на турските имена. Преди една година режимът на Живков бе разбрал че опитът за насилствена смяна на имената на турците не е дал искания резултат, че това само е раздухало националистическите чувства и идеи сред тях, и че трябва да се възприеме нова стратегия за приобщаването им. Само година след това решение режимът на Живков бе свален и на турците в България бе признато правото да си възвръщат турските имена. Също така бе разрешено желаещите да не поставят в края на фамилните си имена наставката Оф, Ова. Днес в България голям брой турци предпочитат да носят фамилни имена без тези наставки.

Българското правителство призна на турците и правото за четиричасово обучение на майчин език. Според данните на министерството на образованието на България от 2015 година, броят на турските деца изучавали майчин език от 1992 година насам е достигнал 80 хиляди. С течение на времето обаче броят на децата изучаващи майчиния си език е започнал да намалява. Като причина се сочи липсата на учебници и пособия, високата безработица и икономическите проблеми сред турските семейства в Кърджали, Разград, Силистра, Шумен, Търговище, Пловдив и Бургас.

Същевременно, според някои новини, лидерите на партията ДОСТ Лютфи Местан и лидерът на Народна Партия Свобода и Достойнство Касъм Дал смятат да обединят силите си на предстоящите избори срещу Движение за Права и Свободи. Като доказателство за това се сочи и фактът че двамат заедно са участвали в поменната церемония в Могиляне.

Последната ни новина е от Северна България. Населението на гара Хитрино бе уплашено от взрив в композиция с цистерни с пропан-бутан. В резултат на катастрофата са загинали 7 души между които и 18 годишен младеж. Жилищата близо до гарата са с тежки разрушения и са разбити прозорците на почти всички жилища в населеното място. Населението на селото бе евакуирано незабавно поради опасност от нови експлозии а 29 вагона с пропан-бутан бяха изтеглени извън гарата. Предполага се че експлозията е станала след като една от цистерните се е допряла до кабел на линията за високо напрежение.

Българския Червен Кръст събра 2 милиона лева помощи за жителите на селото, останали без дом.


Етикети: новини , България

Още новини по темата